POLONIA. Expoziția „Urmăreşte pisica!“, itinerată la Liceul „Constantin Brâncuși” din Szczecin

După Varșovia, Cracovia și Wieliczka, expoziţia de ilustrații de carte pentru copii „Urmăreşte pisica!“, realizată de Clubul Ilustratorilor/ Illustrators Club din România împreună cu Rumuński Instytut Kultury w Warszawie / Institutul Cultural Român Varşovia, s-a deschis marți, 6 octombrie 2020, la Liceul de Arte Plastice „Constantin Brâncuși” din Szczecin, singurul liceu din Polonia a cărui denumire este strâns legată de cultura română.

Reunind lucrări semnate de 22 de artiști români, membri ai Clubului Ilustratorilor din România – Zelmira Szabó, Cristiana Radu, Adela Calistru, Alina Marinescu, Anca Smărăndache, Andra Badea, Cristinas Crișu, Raluca Burcă, Corina Drăgan, Delia Zahareanu, Emanuela Balint, Gabriela Fabian, Georgiana Chițac, Irina Dobrescu, Iulia Ignat, Margareta Udrescu, Gabriela Soare, Mihaela Paraschivu, Raluca Anghel, Stela Lie, Oana Ispir și Bogdan Topîrceanu – expoziția va putea fi vizitată la Galeria Liceului „Constantin Brâncuși” până la 25 octombrie 2020.

Liceul de Arte Plastice „Constantin Brâncuși” din Szczecin a împlinit 72 de ani în acest an, fiind una dintre instituțiile cunoscute în țară pentru calitatea procesului de învățământ. ICR Varșovia a început din 2018 o colaborare strânsă cu Liceul, organizând în fiecare an mai multe evenimente, din dorința de a sprijini și a fi alături de o instituție de învățământ poloneză care prețuiește numele unui creator român și îi promovează opera.

Expoziția a fost prezentată în premieră în Polonia la Târgul de Carte de la Varşovia, în luna mai a anului trecut, unde România a avut statutul de „Invitat de Onoare”.

La momentul înființării, în 2005, Clubul Ilustratorilor reunea zece graficieni – studenți și absolvenți, coordonați de Stela Lie, profesorul lor de la Universitatea Națională de Arte Plastice din București - dornici să facă parte dintr-un proiect comun: ilustrația de carte. Prima expoziție, „Imagini care spun povești”, a fost găzduită de galeria Simeza. Au urmat numeroase expoziții în țară și străinătate, participări la Târguri de Carte (Bookfest și Gaudeamus București, Bologna, Istanbul, Kolkata – India, Saarbruecken, Madrid, Ierusalim, Varșovia), la conferințe și worshopuri, la emisiuni și interviuri, cărți, cataloage și articole scrise de membrii Clubului, care în prezent au ajuns cincizeci. Clubul Ilustratorilor a devenit membru al EIF – European Illustrators Forum.