Poeta Aura Christi și traducătoarea Angelica Lambru participă la Festivalul de Poezie POEMAD de la Madrid

 Poeta Aura Christi și traducătoarea Angelica Lambru participă la a zecea ediție a Festivalului internațional de poezie de la Madrid, Poemad.

Institutul Cultural Român de la Madrid continuă tradiția participării la acest important festival de poezie din capitala Spaniei și organizează recitalul autoarei Aura Christi, care va fi prezentat sub forma unei înregistrări video, cu subtitrare în limba spaniolă, pe canalul #NSP.

Canal #NSP. Nosolopoetry. Cultura en expansión este o platformă digitală disponibilă pentru toți participanții invitați la ediția din acest an a manifestării, datorită dificultăților de organizare a evenimentelor cu public creată de pandemia cu virusul SARS-CoV-2. Tema din acest an a festivalului este migrația și exilul.

Recitalul virtual de poezie conține, în lectura autoarei, douăsprezece poeme publicate în volumele Ostrovul Învierii (editura Ideea Europeană, 2019),  în traducerea Angelicăi Lambru, și Orbita Zeului (2016) în traducerea Danei Oprică.  Materialul va fi difuzat pe canalul multimedia #NSP miercuri, 18 noiembrie 2020, de la ora  19.00, ora Spaniei ( ora 20.00, ora României).

https://nosolopoetry.com/category/cultura-en-vivo

Aura Christi, poet, romancier, eseist, publicist și traducător român, s-a născut la Chișinău (Republica Moldova), la 12 ianuarie 1967. Este absolventă a Liceului teoretic român-francez „Gh. Asachi” din Chișinău (1984) și a Facultății de Jurnalism a Universității de Stat (1990).

Debutul său literar a avut loc la 23 octombrie 1983 în paginile ziarului Tineretul Moldovei, unde în anii de studenție devine redactor, apoi coordonator principal al secției de cultură. (1988-1991) Redactor șef al revistei Galaxia Gutenberg. (1991-1992) În 1993 redobândește cetățenia română și se stabilește la București.

Poemele sale au fost traduse și publicate în Germania, Franța, Belgia, Spania, Italia, Suedia, Israel, Federația Rusă, SUA, Bulgaria, Albania, Turcia, Țara Galilor, Macedonia, Republica Populară Chineză, Anglia ș.a. În romanele și eseurile sale descrie o serie de destine umane aflate sub teascul ocupației străine, motivul care revine mereu fiind numit de scriitoare acasă – în exil. Tema recurentă a cărților sale este exilul geografic și încercarea de a-și afla o patrie în poezie, „semnată tot cu… nume străin. În vreme ce primul e traumă iremediabilă, poezia, chiar scrisă sub un nume adoptat, îi oferă o patrie”.

Aura Christi a susținut turnee, recitaluri publice și conferințe ca invitat la festivaluri, simpozioane, saloane de carte, congrese în Israel, Grecia, Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Federația Rusă, Italia, Spania, Republica Macedonia, Franța, Germania ș.a. Este redactor-șef al revistei Contemporanul, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Cărţi de poezie: De partea cealaltă a umbrei, 1993; Împotriva Mea, 1995; Ceremonia Orbirii1996; Valea Regilor, 1996; Nu mă atinge, antologie,1997, 1999; Ultimul zid, 1999; Elegii Nordice, 2002; Cartea ademenirii, antologie, 2003; Ochiul devorator, antologie, 2004; Grădini austere, 2010; Sfera frigului,2011; Tragicul visător, anthologie (2013); Orbita zeului(2016); Psalmi, antologie (2016); Geniul inimii, roman în versuri (2017).


Angelica Lambru (Constanţa, 1969) este scriitoare şi traducătoare, licenţiată în Filologie Română, la Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti. Din 1992 locuieşte în Spania. Este membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Criticilor Literari din Valencia. Este autoarea primei antologii generaţionale de poezie contemporană bilingvă, “El muro del silencio” /„Zidul tăcerii”, (Madrid, 2007), dedicată Generaţiei 80. A tradus în limba spaniolă opere din diverse genuri literare (proză, poezie, eseuri, teatru). Din 2015, colaborează cu Institutul Cultural Român din Madrid pentru predarea cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie română, la Valencia.

Mai multe informații: 

https://nosolopoetry.com/