Pianista Irina Minculescu, concert cu ocazia Zilei Europei, la ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena și Ambasada României în Republica Austria organizează joi, 9 mai, ora 19.00, concertul „Europa – Sunetul viitoruluiˮ, susținut de pianista Irina Minculescu. Evenimentul, organizat pentru a celebra Ziua Europei, va avea loc la sediul ICR Viena.

Program:

D. Scarlatti: Sonata în Re minor, K 213

J.S. Bach / F. Liszt: Preludiu și Fuga în La minor BWV 543

P.I. Tchaikovsky: „Ianuarie”, „Februarie”, „Martie”, „Aprilie”, „Iunie” din ciclul „Anotimpurile”, Op. 37a

G. Enescu: „Pavane” din Suita Nr. 2, în Re Major, Op.10

Irina Minculescu este o tânără pianistă româncă,cu un palmares impresionant în muzica clasică. Educația sa muzicală a început la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, unde a studiat sub îndrumarea profesoarei Cristina Ralea, absolvind în 2022. Din 2019, a fost studentă a pianistului Eduard Kunz, iar din 2023 a început studiile cu profesorul Christopher Hinterhuber la MDW – Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena

În parcursul său academic, Irina Minculescu a urmat mai multe cursuri de master cu profesori renumiți precum profesorul Adrian Suciu la Universitatea Mozarteum Salzburg, profesorul Andrei Diev la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, profesorul Florian Mitrea la Royal Academy of Music din Londra, profesoara Anna Malikova de la MDW – Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena Maria João Pires și Konstantin Lifschitz. De asemenea, a participat la diverse cursuri și ateliere internaționale, inclusiv la „Kunz Piano Academy” în Brașov, Tabăra de vară „Jovenes Artistas” la Escuela Superior de Musica Reina Sofia din Madrid, și XI International Summer Piano Academy Disentis în Elveția.

Competitivă și talentată, Irina Minculescu a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, incluzând Premiul I la concursul „Victor Giuleanu” în România pentru mai mulți ani consecutivi (2016, 2017, 2018) și Premiul I și Premiul Special pentru Interpretare profundă la „88 Keys Online International Piano Competition” în Moscova, Rusia, în 2021.

Irina Minculescu a susținut recitaluri în mai multe locații prestigioase, inclusiv la Filarmonica din Brașov, Muzeul George Enescu din Palatul Cantacuzino din București, și Castelul Peleș din Sinaia pentru Fundația „Remember Enescu”. A avut recitaluri de pian solo și la două piane, inclusiv împreună cu Eduard Kunz la Filarmonica din Brașov. Internațional, a avut performanțe la Escuela Superior de Musica Reina Sofia din Madrid, precum și în cadrul unui concert caritabil în sprijinul copiilor din Ucraina la Mânăstirea Disentis, Elveția și la Talent Music Master Courses în Brescia, Italia. În 2022 a avut debutul ca solista în Gargnano, Lago di Garda, în cadrul Associazione Cultura în Musica Limes, Italia. În ianuarie 2024 a participat la premiera europeană a ciclului „24 de Preludii pentru Violă și Pian” al compozitoarei Lera Auerbach și a debutat ca solistă la Bank Austria Salon im Alten Rathaus Viena în februarie 2024.

Cooperările cu dirijori precum Leonard Boga și Sergio Baietta, precum și debutul orchestral cu Master Orchestra în Chiesa di San Giovanni Evangelista, Brescia, sunt doar câteva dintre realizările sale în lumea muzicii.

Ziua Europei, sărbătorită pe 9 mai, marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman” care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, un moment crucial în istoria integrării europene care ulterior a contribuit la fondarea Uniunii Europene.

Vă rugăm să vă înregistrați participarea la concert la adresa de e-mail uawg@rkiwien.at sau telefonic la +43 (0) 13191081