Pianista Alexandra Dăriescu a deschis stagiunea 2012-2013 a seriei „Concertelor Enescu” la ICR Londra

Pianista Alexandra Dariescu a deschis stagiunea 2012-2013 a seriei Concertelor Enescu la ICR Londra

Cea de-a șasea stagiune a seriei „Concertelor Enescu”, organizată începând cu anul 2007 de Institutul Cultural Român de la Londra și Societatea Enescu din Londra, s-a deschis joi, 4 octombrie 2012, cu un recital al tinerei pianiste Alexandra Dăriescu, o stea în plină ascensiune a scenei muzicale londoneze. Educată aproape în întregime în cele mai prestigioase școli de muzică din Marea Britanie și relativ puțin cunoscută în România, Alexandra Dăriescu a devenit, grație unui talent unic pus în valoare de o tehnică uimitoare și un simț rar al efectelor dramatice, o prezență curentă a marilor săli de concert din Londra și nu numai.

La numai câteva săptămâni după triumful de la la Barbican Hall, unde a cântat, alături de London Concert Orchestra, Concertul nr. 1 pentru pian de Ceaikovski, Alexandra a propus celor 150 de melomani reuniți în sala se concerte a ICR Londra un program compus din lucrări de Beethoven, Scarlatti, Schumann, Chopin şi, bineînţeles, Enescu, care i-a pus în lumină întreaga virtuozitate și măiestrie, răsplătite cu aplauze și ovații. La sfârșitul recitalului, Alexandra a semnat cópii ale celui mai recent CD al său, cu muzică din Schumann, Liszt și Chopin, apărut la Champs Hill Records.

Prin seria „Concertelor Enescu”, ICR Londra urmărește să conserve memoria geniului tutelar al muzicii românești, dar și să prezinte publicului londonez, prin evenimente periodice, cele mai eclatante talente muzicale românești, transformând sala de concerte din 1 Belgrave Square într-una dintre scenele camerale cele mai interesante din centrul Londrei. Concertele vor continua atât în luna noiembrie, cât şi în luna decembrie a acestui an.

La cei 26 de ani, Alexandra Dăriescu este unul dintre cei mai admirați tineri muzicieni londonezi. Născută în anul 1985, Alexandra Dăriescu este absolventă a programului masteral al Guildhall School of Music & Drama şi bursieră a aceleiaşi instituţii. În anul 2008 a câştigat prestigiosul premiu Maurice Ravel. Considerată „o stea în devenire“ de către cronicarii BBC Music Magazine, ea apare frecvent în săli prestigioase, precum Wigmore Hall şi Barbican Hall din Londra sau Carnegie Hall din New York, alături de mari orchestre ca London Symphony Orchestra, London Concert Orchestra, Royal Philarmonic Orchestra sau York Symphony Orchestra. Interpretarea sa este „năvalnică, dar în acelaşi timp tandră“, după cum scria Michael Church în revista International Piano.

Alexandra Dăriescu pregătește, împreună cu Royal Philarmonic Orcehstra, un concert la Royal Albert Hall, unde va interpreta Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră de Beethoven.