Peisajele din Banat în două expoziţii la Veneţia
În perioada 12-24 octombrie, sălile de expoziţie aflate la primul etaj al palatului Correr, sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, vor găzdui două expoziţii inspirate din peisajele bănăţene: „Impressioni del Danubio" („Impresii de la Dunăre") de Hildegard Klepper-Paar şi „Le porte di Timişoara" („Porţile Timişoarei") de Walther Konschitzky.
Banatul este locul de naştere a scriitoarei Herta Müller, câştigătoarea Premiului Nobel pentru literatură 2009.
Vernisajul celor două expoziţii va avea loc luni, 12 octombrie, începând cu ora 18,30, în sala de conferinţe „Marian Papahagi" a Institutului.
Hildegard Klepper-Paar s-a născut în 1932, la Orşova. Actualmente trăieşte la Pilgramsberg (Germania), unde este cunoscută pentru activitatea sa ca artist plastic. Este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Grigorescu" din Bucureşti, expunând de-a lungul a peste cinci decenii în numeroase ţări. Noua sa expoziţie de la Veneţia este inspirată de peisajul dunărean al ţinutului natal.
Walther Konschitzky s-a născut în 1944, la Bacova. Este autorul unui număr impresionant de expoziţii de fotografie, majoritatea având ca temă varietatea patrimoniului istoric şi cultural al Banatului, reprezentativ pentru zonele de contact şi interferenţe multi-etnice. În 2001, şi-a susţinut teza de doctorat cu tema Arhitectura populară din Banat. Stil şi ornamentică. Actualmente trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea la Erding (Germania). Expoziţia sa de la Veneţia aduce un elogiu, prin arta fotografiei, unor elemente particulare (porţi, portaluri, uşi) din arhitectura Timişoarei, oraş simbolic din perspectiva istoriei culturii regionale.
Manifestarea este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în parteneriat cu Asociaţia Şvabilor Bănăţeni din Germania.