Paul Celan de la București la Viena (1945 - 1948) - Omagiu la aniversarea Centenarului de la nașterea poetului

Cu ocazia centenarului nașterii poetului Paul Celan,  Festivalul HAY Segovia 2020 în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid și Forumul Cultural Austriac din Madrid, cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române din București, organizează o conferință intitulată „Paul Celan de la București la Viena (1945-1948) - Omagiu poetului la împlinirea a 100 de ani de la naștere”.  Vor fi aduse în discuție documente unice și informații mai puțin cunoscute despre viața și activitatea literară a poetului Paul Celan în  România și Austria între 1945 și 1948.

Conferința va avea loc vineri, 18 septembrie 2020, la ora 11.00, în Aula Magna a Universității IE din Segovia, campusul Santa Cruz la Real.

Scurtă descriere:

Viena în care Paul Celan a ajuns în decembrie 1947 era un oraș în alb și negru. Este Viena începuturilor războiului rece, a contrabandei cu bunuri și oameni și răpirea unor personalități de interes politic pentru sovietici. Este orașul atât de bine reflectat într-un film noir clasic, The Third Man, după scenariul semnat de Graham Greene, avându-i ca protagoniști pe Orson Welles și Joseph Cotten. Deși șederea poetului în capitala Austriei a fost scurtă, această perioadă va fi decisivă în viața și opera ulterioară a autorului Fugii morții, poate cel mai tradus și mai comentat poem din limba germană din istorie.

La Viena, Paul Celan a cunoscut primele sale succese literare, acolo l-a întâlnit pe Ingeborg Bachmann și alți prieteni de mare importanță pentru promovarea operei sale. Personalitatea sa complexă și fascinantă a făcut să se transforme curând în personaj literar în două romane scrise de autori austrieci. Viena a fost orașul de limbă germană în care a petrecut cel mai mult timp și în care Celan s-a confruntat cu aspecte care i-au marcat fundamental poezia: antisemitismul latent sau manifest, ipocrizia legată de complicitatea cu crimele nazismului, mediocritatea și oportunismul lumilor literare.

Traducătorul și scriitorul José Aníbal Campos va prezenta cartea Lunile vieneze de Paul Celan (în curs de apariție la editura La Moderna), unde colectează mărturii fundamentale despre trecerea lui Celan prin capitala Austriei și oferă indicii despre motivele pentru care poetul român a decis să-și continue călătoria la Paris, în ciuda promisiunii nerostite a unei cariere literare de succes.

Ioana Zlotescu, hispanistă și traducătoare, directoarea Institutului Cervantes din București (2000-2006) va evoca perioada trăită de Paul Celan la București (1945-1947), bazându-se pe cartea lui Petre Solomon - unul dintre marii prieteni români ai poetului - intitulată, în traducerea spaniolă (2010) a lui Xavier Montoliu Pauli, Paul Celan y Rumanía: La adolescencia de un adiós. În București, Paul Antschel, devenit Paul Celan, va publica primul său text, celebrul Die Todesfuge tradus din germană în română de Petre Solomon însuși. În capitala României Paul Celan va deveni conștient de valoarea sa poetică și i se vor deschide și mai mult orizonturile literare.

José Aníbal Campos și Ioana Zlotescu vor discuta cu Vera Reisner, directoarea Forumului Cultural Austriac din Madrid și cu Maria Floarea Pop, directoarea Institutului Cultural Român din Madrid.

Domnul Campos va participa prin videoconferință de la Viena, în timp ce doamna Zlotescu, doamna Reisner și doamna Pop vor fi prezente pe scena din Segovia.

Sesiunea va fi transmisă în direct la următorul link: youtube.com/user/IEUniversity

Organizatori:

Hay Festival Segovia, Institutul Cultural Român de la Madrid și Forumul Cultural Austriac de la Madrid

Eveniment în limba spaniolă

Fotografii: „The Viennese” și înregistrarea sosirii lui Paul Celan la Viena © DLA Marbach; Paul Celan și Ingeborg Bachmann © Moștenitorii lui Ingeborg Bachmann