Pascal Bentoiu: un omagiu londonez

Institutul Cultural Român din Londra organizează, pe parcursul lunii aprilie, mai multe evenimente dedicate uneia dintre figurile tutelare ale scenei muzicale românești postbelice – compozitorul, muzicologul și mentorul Pascal Bentoiu, care ne-a părăsit în luna februarie a anului trecut, la vârsta de 88 de ani.

Pe 7 aprilie, la sediul ICR Londra, opera și biografia marelui muzician, încă puțin cunoscute în lumea occidentală, vor fi evocate de criticii muzicali Mihai Cosma şi Richard Whitehouse, ca parte a unei serate ale cărei invitate speciale sunt soprana Ioana Bentoiu, fiica compozitorului, şi pianista Lena Vieru Conta. Se va cânta, într-un program inspirat de afinitățile prodigiosului muzician, ciclul de lieduri „Frauenliebe und Leben” de Robert Schumann, cele „Şapte cântece pe versuri de Clément Marot” enesciene, dar și propriul său ciclu de cântece, „Eminesciana II”.

Evenimentul este completat de vernisajul expoziţiei de fotografie „Pascal Bentoiu – viaţa şi opera”, curatoriată de Irina Niţu, cu un design realizat de Horia Niţu şi produsă de de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti. Expoziţia va putea fi vizitată până în 27 aprilie.

În 29 aprilie, luna dedicată lui Pascal Bentoiu se încheie cu un concert care ilustrează statutul său de principal continuator al lui George Enescu. Pe scena de la St James's Church, Oberon Symphony Orchestra sub bagheta lui Samuel Draper va cânta Simfonia a IV-a enesciană, lucrare neterminată orchestrată magistral de Bentoiu, care se cântă în premieră în Marea Britanie.

Ambele evenimente vor fi transmise la Radio Clasic România, ca parte a parteneriatului pentru difuzarea evenimentelor muzicale organizate de-a lungul anului de către ICR Londra.