Participarea României la Noaptea Literaturii 2018 - Paris

Institutul Cultural Român de la Paris a prezentat, sâmbătă 26 mai 2018, volumul Bucarest, promenades littéraires coordonat de Cécile Folschweiller şi Andreia Roman, în cadrul celei de-a 6-a ediţii a Festivalului Noaptea Literaturii, desfăşurat anul acesta în Cartierul Latin. Prezentarea cărţii a avut loc în prezenţa celor două autoare, lecturile făcându-se cu ajutorul echipei de traducere care a lucrat la volum, toţi studenţi sau foşti studenţi de limbă română la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (INALCO).

Fiecare şedinţă de prezentare şi lecturi a început la oră fixă, începând cu ora 18:00, în total având loc cinci şedinţe. Profitând de natura voumului – o colecţie de texte de autori români din ultima sută de ani care au scris despre Bucureşti – autoarele au trasat o traiectorie diferită pentru fiecare întâlnire cu publicul, astfel încât subiectele abordate, datorită textelor citite, nu au fost niciodată aceleaşi.

Afluenţa de public cea mai intensă a avut loc în perioada 19:00-21:00, iar dintre cele 4 evenimente prezentate de celelalte institute culturale străine la Centrul Cultural Irlandez (sau în apropierea acestuia), organizatorii festivalului au comunicat faptul că evenimentul ICR Paris a fost cel mai căutat.

Cécile Folschweiller şi Andreia Roman s-au declarat foarte plăcut surprinse de numărul mare de persoane participante, mulţumind Institutului Cultural Român pentru selecţia operei şi oportunitatea de a fi comunicat-o unui public divers.

Festivalul Noaptea Literaturii este organizat anual în ultima sâmbătă a lunii mai de către Forumul Institutelor Culturale Străine din Paris (FICEP) şi oferă ocazia institutelor participante de comunicare din partea membrilor a celor mai recente apariţii sau traduceri publicului parizian.