Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină participarea cineaștilor din România și Republica Moldova la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale), care va avea loc între 13 și 23 februarie 2025. Festivalul rămâne unul dintre cele mai importante evenimente din industria cinematografică globală, iar participarea acestora reflectă excelența și diversitatea creativă a cineaștilor din ambele țări.
Prezența românească la Berlinale 2025
Competiție:
KONTINENTAL ’25
de Radu Jude (regie, scenariu) ● cu Eszter Tompa, Gabriel Spahiu, Adonis Tanța, Oana Mardare, Șerban Pavlu ● 109' ● România 2025 ● Color ● Română, Maghiară, Germană ● Subtitrări: Engleză, Germană
Produs de Saga Film (București, România)
Premieră mondială.
Proiecții:
Miercuri, 19 februarie | 22:00 – Berlinale Palast
Joi, 20 februarie | 09:30 – Uber Eats Music Hall
Vineri, 21 februarie | 12:15 – Haus der Berliner Festspiele
Sâmbătă, 22 februarie | 22:15 0 HKW 1, Auditorium Miriam Makeba
Duminică, 23 februarie | 18:45 – Uber Eats Music Hall
Cluj, Transilvania. După ce este alungat din adăpostul său din subsolul unei case, un om fără adăpost se sinucide. Orsolya, executorul judecătoresc care a realizat evacuarea, este împinsă să facă diverse încercări de a-și gestiona sentimentul de vinovăție. Folosind un amestec de dramă și comedie, subiecte diverse precum criza locuințelor, economia post-socialistă, naționalismul și puterea limbajului de a menține statutul social sunt disecate cu un bisturiu ascuțit, absurdist, într-o narațiune cinematografică ce funcționează parțial ca un omagiu adus filmului Europa ’51 al lui Rossellini – mai ales prin modestia mijloacelor acestei producții independente, cu buget redus. Însă, în timp ce în filmul lui Rossellini criza de conștiință a unei femei duce la acțiuni cu sens, aici protagonista, confruntată cu o dilemă morală, nu reușește să găsească pe nimeni care să o înțeleagă și devine tot mai disperată în căutarea de reasigurări și validare externă, într-un mod care ar fi ușor de condamnat dacă relativismul moral al Orsolei nu ar reflecta atât de inconfortabil de precis o stare de neliniște contemporană de care puțini dintre noi sunt pe deplin imuni.
Mai multe informații despre film și
bilete aici.
Berlinale Talents: producătoarea Carla Fotea.
Industry Guest @ Berlinale Co-Production Market (Berlin IFF 2025): producătoarea Diana Păroiu.
Emerging Producers: producătoarea Elena Martin.
Docu Drink with Emerging Producers: Asociația One World Romania, reprezentată de Andreea Lăcătuș, directoare a festivalului One World Romania, începând cu ediția din 2024.
De asemenea, filmul „The Magic Hour” (r: Radu Muntean), produs de Tangaj Production, România, a fost selectat pentru Berlinale Co-Production Market.
Mai multe informații despre filmele din festival și bilete aici.
Romanian Film Lounge @ [Ceci n’est pas une] Gallery, spațiul de artă al ICR Berlin
În perioada 17–19 februarie, între orele 16:00 și 19:00, Galeria ICR Berlin se transformă într-un hub de networking în cadrul proiectului „Playlab: Art in Motion, Stories in Play”. Cineaști, producători, actori, alături de invitați ai Berlinalei, sunt așteptați într-un spațiu creativ, prietenos și informal, pentru a se întâlni și a realiza schimburi de idei. De asemenea, vor fi prezentate scurtmetraje realizate de studenți talentați din România, selectați în colaborare cu Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și UNATC București. Aceste producții reprezintă o fereastră către viitorul cinematografic al regiunii, subliniind potențialul viitoarei generații.
Berlinale 2025 reprezintă o oportunitate de a promova dialogul intercultural și de a aduce noi perspective artistice în fața unui public internațional. ICR Berlin este dedicat susținerii cinematografiei din România și Republica Moldova pe scena globală.