Participare românească la cea de-a doua ediţie a festivalului SUPERSIMÉTRICA

ICR Madrid sprijină participarea artistului Farid Fairuz și a KILOBASE BUCHAREST prin curatoarea Sandra Demetrescu la ediția 2018 a    S U P E R S I M É T R I C A în Madrid.

S U P E R S I M É T R I C A este un showcase~festival~întâlnire anuală a spațiilor de artă organizate de artiști, a proiectelor curatoriale nomade și a altor structuri plasate în zona dintre galeriile comerciale și instituțiile publice.

Ediția 2018 va avea loc în perioada 22-25 februarie, în complexul cultural Matadero; pe lângă KILOBASE BUCHAREST, printre invitați se numără inițiative artistice internaționale precum Artere-a (Guadalajara, Mexic), Fluent (Santander, Spania), HAPS (Kyoto, Japonia), La Station (Nice, Franța), Piedras (Buenos Aires, Argentina), Syntax (Lisabona, Portugalia) etc.

S U P E R S I M É T R I C A

22 – 25 februarie 2018

program zilnic 17:00- 22:00

intrarea libera

adresa: Matadero Paseo de la Chopera, 14, 28045 Madrid

Farid Fairuz va prezenta „We Are All Lichens” - un performace durațional interactiv.

„We Are All Lichens” testează limite ale imaginarului colectiv și propune depășirea granițelor care ne fragmentează percepția, spre crearea unui nou imaginar, fără necesitatea unui corespondent în realitatea imediată.

În urma unei serii de iterări ale „We Are All Lichens” la Centrul Național al Dansului București și la Fabrica de Pensule din Cluj, pentru intervenția din cadrul S U P E R S I M É T R I C A Farid Fairuz își reconturează recenta cercetare artistică într-o interacțiune ce explorează posibilități de relaționare și coexistență simbiotică cu mediul înconjurător.

S U P E R S I M É T R I C A  2018

S U P E R S I M É T R I C A este un showcase~festival~întâlnire anuală a spațiilor de artă organizate de artiști, a proiectelor curatoriale nomade și a altor structuri plasate în zona dintre galeriile comerciale și instituțiile publice.

S U P E R S I M É T R I C A încurajează cele mai provocatoare propuneri artistice ce accentuează elemente de interactivitate.

Prima ediție a avut loc în 2017 si a inclus organizații progresiste precum Bisagra (Peru), Mars (Italia), Triangle France (Franta), 3 137, (Grecia), BAR Project (Spania), Fluent (Spania), Curator´s Networking+Hangar (Spania).

Ediția a doua a S U P E R S I M É T R I C A este produsă de organizația non-profit S A L Ó N în asociere cu Bernardo Sopelana, curator independent; va avea loc în timpul ARCO 2018 și este inclusă în programul VIP al târgului de artă.

Pentru informații suplimentare:http://supersimetrica.com

Farid Fairuz

În 2010, artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală din România cu un proiect de ficționalizare a propriei biografii, devenind Farid Fairuz și lansând în spațiul public o serie de intervenţii performative care chestionează producția culturală, capitalismul, normele sexuale și religioase. Până sa se reinventeze în Farid Fairuz, artistul Mihai Mihalcea a fost unul dintre cei mai activi din domeniul coregrafiei contemporane din România de după 1989. A avut un rol esențial în multe dintre inițiativele care au condus la recunoașterea internațională a dansului contemporan românesc și la înființarea unor structuri și instituții devenite repere ale acestui domeniu.

Între 2006-2013 a fost director al Centrului Național al Dansului din București.

Lucrările sale au fost prezentate în numeroase festivaluri din Europa, precum Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, Temps d’Images Cluj, Tanz im August, Antistatic Festival Sofia, European Festival of Contemporary Dance Kraków/Bytom, Internationales TanzFest Berlin, Timișoara Performing Arts Festival şi în instituţii precum Hebbel Am Ufer (HAU) (Berlin), Tanzquartier (Viena), Centrul Național al Dansului București, Fabrica de Pensule (Cluj), Alfred Ve Dvore Theater (Praga), Teatri de Vita (Bologna), Galeria de Artă Contemporană a Muzeului National Brukenthal (Sibiu), Oberwelt e.V. (Stuttgart).

A fost artist în rezidență în cadrul Tanzquartier Wien, Centrul Național al Dansului din Paris, Hebbel Theater Berlin, Centre National Chorégraphique de Franche-Comte à Belfort, La Manufacture, Atelier du Rhin Colmar.

În 2006 a fost nominalizat pentru premiul „Paris-Europe Prix 2006” al Maison d'Europe et d'Orient (Paris), iar în 2013 Farid Fairuz a obţinut Akademie der Künste fellowship (Berlin), în cadrul departamentului Performing Arts. În 2015 a primit PremiulCentrului Național al Dansuluipentru impunerea unui nou discurs instituțional asupra artei contemporane.

Cea mai recentă lucrare, „We are all lichens”, a fost prezentată la sfârșitul anului 2017 la Fabrica de Pensule Cluj-Napoca și la Sala Omnia aCentrului Național al Dansului București.

În ultimii ani, Farid Fairuz a performat lucrări semnate de Alexandra Pirici și Manuel Pelmus la Kunsthalle Düsseldorf, Tate Modern London, Russian Museum, Sankt Petersburg, HAU Berlin și a făcut parte din lucrarea colectivă Blindspot (inițiată de Karen Kipphoff) la Kunsthalle Bergen, în cadrul Meteor.

http://www.faridfairuz.ro

KILOBASE BUCHAREST

KILOBASE BUCHAREST este un proiect artistic sub forma unei galerii nomade de artă, inițiat la sfârșitul anului 2010 de către Dragoș Olea împreuna cu artista vizuală Ioana Nemeș (1979-2011). Începand cu 2016, s-a alaturat inițiativei curatoarea Sandra Demetrescu.

Păstrând contextul local ca principală sursă de inspirație,KILOBASE BUCHAREST explorează trei teme principale: economie, queer și București.

KILOBASE BUCHAREST s-a dezvoltat pas cu pas într-un proiect hibrid: proiect artistic, galerie nomadă, producător de expoziții sau lucrări pentru alți artiști, curator sau co-curator, galerist la târguri de artă etc.

KILOBASE BUCHAREST a expus, curatoriat, editat sau produs lucrări la: KULTURKONTAKT, Viena, Austria; Oberwelt, Stuttgart, Germania; Museion, Bolzano, Italia; Eastside Projects, Birmingham, Marea Britanie; Viennafair, Viena, Austria; Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal, Sibiu, Romania; CCN, Graz, Austria; Eastwards Prospectus, București etc.

http://kilobasebucharest.ro

Sandra Demetrescu

Sandra Demetrescueste curatoare și critic de artă stabilită la București. A studiat în cadrul Universității Naționale de Arte din București (Istoria și Teoria Artei; Fotografie-Video). A curatoriat expoziții în galerii, muzee și spații independente din Romania și a publicat în cataloage și reviste de specialitate. A colaborat cu și a facut stagii la instițutii precum Muzeul Peggy Guggenheim din Veneția (2012), ZKM Karlsruhe (2014), Pavilonul României de la Bienala de la Veneția (2013, 2015). În 2016, a fost curator în rezidență la Bruxelles, la Penthouse Art Space Residency (un proiect Harlan Levey / Dare to Explore). Din același an activează, împreună cu Dragoș Olea, în cadrul KILOBASE BUCHAREST. Din 2014, Sandra este curator și coordonator de producție la Muzeul Național de Artă Contemporană din București (MNAC).