PARIS. Scriitorul franco-român Petrika Ionesco, la Noaptea Literaturii

Cea de-a VIII-a ediţie a Nopţii Literaturii de la Paris, organizată de Forumul Institutelor Culturale Străine de la Paris (FICEP), se va desfăşura online sâmbătă, 30 mai, între orele 18.00 – 23.00. ICR Paris, membru al FICEP, susţine prezenţa scriitorului franco-român Petrika Ionesco la Noaptea Litératurii / La nuit de la littérature, care va citi, într-o înregistrare video de maxim 15 de minute, un fragment din romanul său, Le chant du cygne mécanique, apărut în urmă cu doi ani la editura pariziană Saint-Honoré.

Noaptea Literaturii / La nuit de la littérature este un festival francez care se derulează întotdeauna pe parcursul unei singure nopţi. Scriitori sau oameni de litere venind din partea institutelor culturale participante – anul acest vor fi 14 – citesc, în faţa unui public numeros şi deja fidelizat, fragmente din operele lor. La final, ei răspund întrebărilor puse de public.

Anul acesta, datorită măsurilor excepţionale implementate de statul francez în contextul COVID 19, festivalul se va desfășura online.

Petrika Ionesco, regizor de teatru şi operă, scenograf, cineast, scriitor, creator de evenimente speciale, realizează spectacole în cele mai importante instituţii culturale din lume. De curând, a pus în scenă „La Cenerentola” la Opera din Beijing, „Cyrano”, cu Placido Domingo, la Châtelet Paris şi apoi la San Francisco Opera şi la Madrid; „Olandezul zburător”, la Liège şi San Francisco, „Visul unei nopţi de vară” şi „Burghezul gentilom” la Teatrul Naţional din Bucureşti. A colaborat cu Nureev, Carolyn Carlson, şi multe alte personalităţi. Este, în acelaşi timp, profesor la Conservatorul de la Cité de la Musique (Paris), Ofiţer al Artelor şi Literelor (Franţa) şi Comandor al Ordinului Artelor (România).