Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin susține prezența Orchestrei Naționale de Tineret a României la ediția 2025 a festivalului Young Euro Classic, unul dintre cele mai importante evenimente europene dedicate orchestrelor de tineret. Concertul de deschidere va avea loc vineri, 1 august 2025, de la ora 19:00, în Sala Mare (Großer Saal) a Konzerthaus Berlin.
Sub conducerea dirijoarei austriece Katharina Wincor, orchestra va interpreta un program ambițios și echilibrat, care îmbină o lucrare contemporană românească în primă audiție germană cu două capodopere ale repertoriului simfonic internațional. Solistă a serii va fi Ioana Cristina Goicea, una dintre cele mai promițătoare violoniste ale generației sale.
Concertul debutează cu Hore (2018), lucrare a compozitorului român Adrian Pop, figură emblematică a scenei muzicale clujene, urmată de celebrul Concert pentru vioară în re minor op. 47 de Jean Sibelius, o piesă cu rezonanță istorică pentru Berlin, și de Dansurile simfonice op. 45 de Sergei Rachmaninow, capodoperă compusă în exilul american al autorului.
Seara se va încheia cu o intervenție artistică inedită: un „dialog fără cuvinte” între membrii Orchestrei Naționale de Tineret și ansamblul bolivian Dos Pares de la OEIN, o improvizație colectivă lipsită de partitură și repertoriu prestabilit – o compoziție efemeră, creată special pentru această ocazie.
Programul serii:
Adrian Pop – Hore (2018, premieră germană)
Jean Sibelius – Concert pentru vioară și orchestră în re minor, op. 47 (1903-1904, rev. 1905)
Pauză
Serghei Rahmaninov – Dansuri simfonice, op. 45 (1940)
Dos Pares de la OEIN / Orchestra Națională de Tineret a României – Dialog fără cuvinte
Concertul va fi transmis live pe ARTE Concert și va fi disponibil ulterior pe platforma media: arte.tv/concert
Pentru mai multe informații și bilete, vă rugăm să accesați pagina festivalului.
Fondată în 2008, Orchestra Națională de Tineret a României reunește tineri muzicieni români între 18 și 28 de ani, fiind considerată una dintre cele mai dinamice și performante orchestre de tineret din Europa. Sub conducerea dirijorului principal Cristian Mandeal, dar și în colaborare cu nume precum Cristian Măcelaru, Lawrence Foster sau Kristjan Järvi, orchestra a fost aplaudată pe scene din Paris, Roma, Bruxelles, Viena, Istanbul și în cadrul Festivalului Internațional „George Enescuˮ.
Dirijoarea Katharina Wincor, originară din Austria, este una dintre cele mai promițătoare prezențe dirijorale ale noii generații. A studiat la Viena și Zürich, a fost distinsă la Concursul Mahler din Bamberg și a colaborat cu orchestre de prim rang din Europa, Asia și America. În 2024 a dirijat un proiect aniversar la Centrul Arnold Schoenberg din Viena și a debutat cu ansambluri importante din Tokyo, São Paulo, Queensland și Madrid.
Violonista Ioana Cristina Goicea, născută la București, s-a format în Germania și a fost distinsă cu numeroase premii internaționale, printre care Concursul„Michael Hill”(Noua Zeelandă) și Concours Reine Elisabeth (Bruxelles). Este activă ca solistă în Europa și din 2020 predă la Universitatea de Muzică din Viena.
Compozitorul Adrian Pop, născut în 1951 la Cluj, este laureat al Premiului Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și profesor de compoziție la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Muzica sa, apreciată pentru originalitate și profunzime, a fost prezentată în întreaga Europă.