O coproducție România-Turcia-Germania, prezentat în Turcia, la Festivalul Human Rights Film Days

Filmul„SAF”, o coproducție România-Turcia-Germania, va fi prezentat în cadrul celei de-a IX-a ediție a Human Rights Film Days, festival organizat anual de Delegația Uniunii Europene la Ankara. Proiecția va avea loc pe 6 decembrie 2019, de la ora 21.00, în Antalya, la Antalya Kültür Sanat Merkezi. Organizatorii au pregătit mai multe producții europene, care vor fi prezentate și în orașe ca Ankara sau Istanbul. Evenimentul este sprijinit de Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul.

Human Rights Film Days este un festival de film dedicat drepturilor omului organizat de Delegația Uniunii Europene la Ankara în colaborare cu ambasadele, consulatele și institutele culturale din țările membre UE în Turcia și clusterul EUNIC Turcia.

Festivalul are la bază ideea de a aduce în atenția publicului turc aspecte privind drepturile omului prin cultură și film. Delegația Uniunii Europene la Ankara și statele membre participante doresc să transmită un mesaj de o mare greutate și încărcătură, în special în ceea ce privește libertatea de expresie și demnitatea umană.

Lungmetrajul a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018, secțiunea Discovery, iar anul acesta, Vatansever a fost desemnat cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de la Ankara, unde Saadet Isil Aksoy a primit trofeul pentru cea mai bună actriță. Regizorul a primit și mențiunea „New Voices”, acordată de juriul Festivalului Palm Springs.

„SAF” a mai fost selectat în competițiile Angers European First Film Festival și Istanbul International Film Festival.

Acțiunea se petrece în districtul Fikirtepe din Istanbul. Transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Rămas de mult timp fără un loc de muncă, Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier. Pe lângă faptul că astfel îi ia locul de muncă unui refugiat sirian, angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește. Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, unde a acceptat salariul mic pe care îl primesc refugiații – îl schimbă treptat. Când Kamil dispare din senin, soția lui trebuie să se confrunte cu consecințele faptelor lui, care nu par să corespundă cu omul pe care îl cunoștea. Dar Remziye refuză să cedeze. Distribuția: Saadet Isil Aksoy, Erol Afsin, Onur Buldu, Ummu Putgul, Kida Khodr Ramadan și Mihaela Trofimov.

Scris și regizat de Ali Vatansever, imaginea filmului este semnată de Tudor Vladimir Panduru, montajul a fost realizat de Evren Lus, muzica a fost compusă de Erdem Helvacioğlu, iar de sunet s-a ocupat Alexandru Dumitru. Producători sunt Selin Vatansever Tezcan și Oya Ozden, iar coproducători, Harry Flöter, Jörg Siepmann și Anamaria Antoci.

Ali Vatansever s-a născut la Istanbul, în 1981. După ce a studiat Proiectare industrială, Film și televiziune la Istanbul, și-a obținut diploma de master în Producție de film de la Institutul de Tehnologie Rochester din New York. În 2003, și-a început cariera cinematografică regizând scurtmetraje. Regizează pentru Terminal Film, casă de producție al cărei cofondator este. Lungmetrajul său de debut, „One Way or Another/ El Yazısı” (2012), a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri internaționale și distribuit în cinematografe din întreaga Turcie. Pe lângă cinematografie, Ali Vatansever predă cursuri de film la Universitatea Koç și are o strânsă colaborare cu ONG-uri dedicate democrației și guvernării locale.

Filmul „SAF” este produs de Terminal Film (Turcia), 2Pilots Film Production (Germania) și 4 Proof Film (România). Producția s-a bucurat de sprijinul Ministerului Culturii în Turcia, Film und Medien Stiftung NRW, Eurimages și Zenith Media. A fost dezvoltat în cooperare cu Sources 2, Meetings on the Bridge, FilmTEEP, !f Sundance Lab, Global Media Makers și Connecting Cottbus Co-Production Market.