Noaptea Institutelor Culturale 2010

Noaptea Institutelor Culturale, unul din cele mai populare evenimente culturale bucureştene, a ajuns pe 25 iunie 2010 la cea de-a patra ediţie. Din seara zilei de 25 până în dimineaţa zilei de 26 iunie, s-au desfăşurat în jur de 70 de evenimente în 11 locuri din Bucureşti, care au atras câteva mii de vizitatori. Dat fiind că din 2009 se derulează sub sigla EUNIC, putem spune că Noaptea Institutelor Culturale este cel mai de succes proiect desfăşurat de clusterul EUNIC în România.

Consumatorii de cultură nocturnă s-au putut bucura de filme, expoziţii de fotografie sau instalaţie video, lansări de carte, concerte de muzică tradiţională, clasică şi de club, pantomimă şi teatru, recitaluri de poezie, jocuri, concursuri şi delicioase surprize gastronomice.

Anul acesta, Noaptea Institutelor Culturale a fost organizată de 13 centre şi institute culturale, dintre care 12 reunite sub egida EUNIC în România (British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturala Greacă, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso", Institutul Polonez – coordonatorul ediţiei din acest an, Delegaţia Wallonie-Bruxelles), cărora li s-a adăugat Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei.

Primele cuvinte în limba română, paradisul sonor al marilor clasici vienezi, muzică rebetiko, pantomimă, documentare şi scurtmetraje, o selecţie de fotografii cu şi despre ICR realizate de prietenii Institutului şi bonusuri culinare au compus oferta Institutului Cultural Român pentru ediţia 2010 a Nopţii Institutelor Culturale.

Institutul Polonez şi Centrul Cultural al Republicii Ungare s-au aliat cu ocazia acestui eveniment şi au încântat spectatorii cu o expoziţie de fotografie semnată de Zalka Imre şi jucăria urbană SANDO, cu un recital din Chopin, dansuri populare tradiţionale din Ungaria, dar şi cu momente dedicate fotbalului. Bineînţeles că nu a lipsit degustarea de produse tradiţionale poloneze şi ungureşti. Momentul mult aşteptat al serii a fost recitalul de chitară Guitar Summit, oferit de artiştii invitaţi de Centrul Cultural al Republicii Ungare, Institutul Polonez şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles.

British Council a oferit celor peste 2700 de vizitatori activităţi variate precum: lecţii de cricket, concursuri de expresii englezeşti, lecţii de vals englezesc şi proiecţii ale celor mai bune scurtmetraje de animaţie britanice premiate în 2010. Programul s-a terminat în jurul orei 3.00 noaptea cu un DJ Show, The Selector.

Centrul Ceh a propus "O noapte magică cu magicianul filmului Karel Zema", eveniment ce a cuprins proiecţii de filme de scurt şi lung metraj, o expoziţie de fotografie, un atelier de animaţie şi nelipsita bere cehească.

Institutul Cervantes a demarat Noaptea Institutelor cu momente literare şi a continuat cu vizionări de lungmetraje şi documentare spaniole, găzduind şi proiecţii de documentare oferite de Forumul Cultural Austriac şi proiecţia filmului El Greco, oferit de Fundaţia Culturală Greacă. Pe lângă activităţile găzduite de Institutul Cervantes şi ICR, Fundaţia Culturală Greacă a organizat la sediul său o serie de manifestări dedicate învăţării limbii greceşti.

Pentru maratonul cultural din 25 iunie, Institutul Francez a pregătit evenimente variate precum un atelier de gătit şi unul de limba franceză, un târg de design vestimentar, proiecţie de scurtmetraje, prezentări de artă digitală. Programul a cuprins câteva surprize unice şi pentru copii: un atelier de poveşti şi de modelat figurine din fructe şi un atelier de clovni. În plus, Institutul Francez şi Institutul Goethe au organizat împreună DJ-Night Paris-Berlin cu Pawel & Ark.

La povestea celei mai lungi nopţi culturale din Bucureşti a contribuit şi Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso" cu momente de teatru, film şi muzică.

Cât despre Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, el a oferit publicului concerte, proiecţie de film, un recital de poezie avangardistă ucraineană, prezentarea unor videoclipuri cu oraşele ucrainene care vor găzdui Campionatul European de Fotbal din 2012: Kiev, Harcov, Lvov, Doneţk.

Pentru deplasarea între cele 11 centre în care au loc evenimente, pasionaţii de cultură au avut la dispoziţie o cursă specială RATB, precum şi 100 de biciclete oferite de Asociatia Green Revolution.

Noaptea Institutelor Culturale a crescut cu fiecare an atât ca număr de organizatori, ca număr de evenimente, dar şi ca număr de participanţi, fiind unul din cele mai vizibile şi populare evenimente din Bucureşti.

Vezi şi Noaptea Institutelor Culturale 2009