„Nijinski”, one-man-show cu Filip Ristovski, la Stockholm

One-man-show-ul „Nijinski”, interpretat de actorul Filip Ristovski, se va juca, cu sprijinul ICR Stockholm, sâmbătă, 27 mai 2023, de la ora 18.00, la Teatrul Tribunalen, în cadrul Festivalului „2 VECKOR I MAJ – en scenkonstfestival”din capitala Suediei. Festivalul adună la Stockholm zeci de trupe independente și necovenționale din Europa și se desfășoară în perioada 17-28 mai 2023.

„Nijinski”, primul performance românesc selecționat în prestigiosul festival de teatru de la Stockholm, va fi jucat în limba engleză, în sala Teatrului Tribunalen. Regia și coregrafia spectacolului aparțin Mălinei Andrei, muzica originală fiind semnată de Jonathan Alexandru.

Artistul ucrainean Vaslav Nijinski, născut la Kiev, în 1889 a fost unul dintre cei importanți artiști ai secolului XX, unul dintre cei mai mari dansatori ai lumii, care a revoluționat baletul clasic prin mijloace de expresie neconvenționale. Nijinski a murit pe 8 aprilie 1950 într-o clinica din Londra, unde a fost înmormântat. A fost mutat, ulterior, la cimitirul Montmartre din Paris.

Eroul performance-ului interpretat de Filip Ristovski a fost nu doar un mare artist, dar și un om care a suferit din pricina unei boli mintale, iar drama lui este redată în spectacolul de teatru-dans care se va juca sâmbătă la Stockholm. Spectacolul comprimă momentele și ideile esențiale din jurnalul artistului, respectând alternanța dintre coerență, histrionism și nebunie. „Jurnalul necenzurat“ al lui Vaslav Nijinski, tradus în limba română de Raluca Rădulescu, a apărut în colecţia „Yorick“ a editurii „Nemira“.

One-man-show-ul „Nijinski” are la bază o dramatizare a acestui jurnal și nu este numai o încercare de reconstituire a unei biografii, ci urmărirea traseului unui mare artist prins între creație și disperare.

Teatrul Tribunalen a fost înființat în 1995 de actori de la Academia de Teatru din Malmö și de la Institutul de Teatru din Stockholm. Tribunalen este un teatru anvangardist, cu deschidere spre noile curente din arta tinerilor creatori. Festivalul Tribunalen a debutat în anul 2004 și are deja o tradiție în spațiul teatral suedez. Festivalul, reluat în anul 2022, după pandemie, are o durată de două săptămâni, în a doua jumătate a lunii mai.

NIJINSKI

de Ema Nicola

Regia și coregrafia: Mălina Andrei
Scenariu: Ema Nicola
Muzica: Jonathan Alexandru
Cu: Filip Ristovski

Intrarea este gratuită.