Nicolae Titulescu: Între excelență diplomatică și capcanele politicii interne

ICR Londra organizează în ziua de 16 decembrie 2022 o prelegere  cu tema  Nicolae Titulescu: Între excelență diplomatică și capcanele politicii interne. Acest eveniment se înscrie în strategia ICR Londra de promovare a rolului jucat de România pe scena politică internațională. Speaker la acest eveniment este jurnalistul și istoricul  George Damian.

Nicolae Titulescu și-a asigurat în timpul carierei sale o imagine publică impecabilă, absolut necesară pentru obiectivele de politică externă extrem de ambițioase pe care le-a urmărit cu îndârjire la nivel european. Această imagine din mass-media vremii s-a perpetuat în tratatele de istorie și a devenit un loc comun al discursului istoric românesc. În baza memoriilor unor contemporani și a documentelor de arhivă va fi prezentat exercițiul de echilibru practicat de Nicolae Titulescu între diplomațieși obstacolele ridicate de politica internă românească, modul în care a definit și impus o formulare a intereselor României în politica europeană și nu în ultimul rând luciditatea, dusă până aproape de clarviziune, de care a dat dovadă în ultimii ani ai vieții, în pragul dezastrului care a afectat România și Europa la confruntarea cu regimurile totalitare.

George Damian este jurnalist și istoric, în prezent cercetător științific al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române. În anul 2014 a susținut la Universitatea din București teza de doctorat cu titlul „Influența factorului economic asupra politicii externe a României în anii dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial”. A lucrat pentru postul de radio Deutsche Welle, precum și pentru o serie de publicații, între care revista Magazin Istoric și ziarul ZIUA, coordonând ediția din Republica Moldova a ziarului Adevărul din București. În activitatea sa publicistică a abordat teme legate de istoria diplomației românești.

În Ciclul ”Diplomația româno-britanică, de la o epocă la alta”, foști diplomați britanici și irlandezi care au fost la post la Ambasadele Marii Britanii, respectiv Irlandei la București sau la unul din Consulatele lor Generale din România sau ale României, sunt invitați să-și împărtășească, în fața publicului ICR Londra, amintirile despre cultura, istoria și realitățile românești, așa cum le-au cunoscut pe durata șederii în România.