MUZICĂ: Concert susţinut de Maxim Belciug cu prilejul Zilei Naţionale a României: “Romancero rumano cu chitara, printre ritmuri: de la Canciones Españolas Antiguas la Dans Ţărănesc”

Cunoscutul chitarist român Maxim Belciug va susţine un concert la Madrid, pe 30 noiembrie, la ora 19.00 în auditoriul Fundaţiei Lázaro Galdiano de pe Calle Serrano din Madrid.
Concertul este organizat de Institutul Cultural Român din Madrid împreună cu Ambasada României în Spania şi este prilejuit de Ziua Naţională a României.
Concertul va avea în program piese muzicale româneşti: Cântecul lui Barbu Lăutarul, Foaie verde foi de nuci, Hai, Dunărea mea, Cimpoiaşul (Sabin Drăgoi), Ca la Breaza, Să-mi cânţi cobzar, Pe lângă plopii fără soţ (Guilelm Şorban), Căluşarii, Dans ţărănesc (Constantin Dimitrescu). De asemenea, Maxim Belciug va interpreta cîntece de Federico Garcia Lorca: Nana de Sevilla, El café de Chinitas, Los cuatro muleros, Romance de don Boyso, Los reyes de la baraja, Zorongo, La Tarara, Anda, Jaleo! şi multe altele din tradiţia populară şi clasică din Spania.

Maxim Belciug: "Programul ales propune o alăturare de idiomuri ce pot părea distante, dacă nu ireconciliabile: ce apropiere există, la prima vedere, între lipsa totală a practicii de a interpreta muzică românească la chitară clasică şi suverana poziţie pe care o ocupă chitara clasică şi flamenco în muzica spaniolă? Voi încerca, la modul practic (lăsând teoretizările pentru mai târziu), de a echilibra aceasta balanţă punând pe fiecare dintre talere minunate mostre muzicale aparţinând acestor arealuri atât de îndepărtate geografic; spun geografic doar, şi nu altfel, de vreme ce cred cu tărie că oricine va asculta muzică românească cântată la chitară va fi încântat să descopere puterea ei de seducţie. Cred că este evident aproape pentru oricine că titlul programului face trimitere la Federico Garcia Lorca, omul ce s-a străduit din răsputeri să juxtapună, să împrietenească culturi şi neamuri. Omagiu!"