Medalion “Cristian Nemescu” la Festivalul Internaţional de Film de la Torun

Vara anului 2007 va fi, pentru Institutul Cultural Român din Varşovia, un adevărat anotimp filmelor. În perioada 7-15 iulie, ICR Varşovia organizează, în cadrul Festivalul Internaţional "Vara Filmelor" de la Torun, o serie de proiecţii în memoria tânărului regizor şi scenarist Cristian Nemescu, dispărut prematur în luna august 2006.
Două săptămâni mai târziu, cel mai important festival de film din Polonia, "Noi Orizonturi" de la Wroclaw, va fi deschis cu proiecţia de gală a filmului lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, recent încununat cu mult râvnitul Palm d'Or la Festivalul Internaţional de la Cannes.

Medalionul "Cristian Nemescu" de la Torun va cuprinde atât filmele realizate de acesta în anii studenţiei, cât şi pe cele de după absolvire. Filmul laureat al Premiului "Un Certain Regard" la Festivalul de la Cannes, California Dreamin' (nesfârşit) (2006), va fi prezentat chiar în deschiderea festivalului. În zilele următoare, vor fi proiectate mediu-metrajul Marilena de la P7 (2006) şi scurt-metrajele Poveste la scara C (2003), Mihai şi Cristina (2001), Mecano (2001), La bloc oamenii mor după muzică (2000).

ICR Varşovia i-a invitat să vorbească despre cinematografia lui Cristian Nemescu la proiecţia de gală a peliculei California Dreamin' pe trei dintre colaboratorii săi cei mai apropiaţi, actriţele Maria Dinulescu şi Mădălina Ghiţescu, precum şi monteurul Cătălin Cristuţiu.

Festivalul Internaţional „Lato Filmow" („Vara Filmelor"), aflat la cea de-a treisprezecea ediţie, se desfăşoară la Torun, vechi oraş universitar din centrul Poloniei. Programul de anul acesta cuprinde peste două sute de filme, grupate în mai multe secţiuni. În mod tradiţional, Marele Premiu se acordă filmului cu cel mai bun scenariu. Festivalul este organizat de Fundaţia „Ruchome Obrazy" („Imagini în mişcare"), principalul partener al ICR Varşovia în acest proiect, alături de Fundaţia NeXt şi MediaPro Pictures. De Festivalul "Vara Filmelor" se leagă cel dintâi proiect al Institutului Cultural Român din Varşovia, din iulie 2006, când la Torun au fost prezentate, în cadrul unei secţiuni româneşti, mai multe filme ale noului val. Proiectul, foarte bine primit de publicul polonez, a stat la originea festivalului itinerant „Un cinema pentru Europa", organizat de ICR Varşovia de-al lungul ultimului an în 11 oraşe din Polonia.

Cristian Nemescu a fost unul dintre cineaştii cei mai promiţători ai tinerei generaţii, adept al unui discurs filmic firesc, nesofisticat şi lipsit de pudibonderie, cu un impact foarte puternic.
A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 2003, iar filmele sale au fost premiate la peste douăzeci de festivaluri din Europa, America şi Asia. Filmul de absolvire, scurt-metrajul Poveste la scara C, a luat, printre altele, Marele Premiu la NYU International Student Film Festival din Statele Unite, Premiul pentru scurt-metraj european la Festivalul „Premiers Plans" de la Angers, din Franţa, şi Menţiune Specială la Interfilm Festival, de la Berlin. Tot în anul 2003, Academia Europeană de Film l-a nominalizat pentru „cel mai bun scurt-metraj". Mediu-metrajul Marilena de la P7, film făcut în mare parte din banii proprii, câştigaţi din realizarea unor spoturi publicitare, a fost selecţionat, în 2006, în secţiunea „Semaine de la Critique" a Festivalului de la Cannes şi, în acelaşi an, a obţinut Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Milano.
Cristian Nemescu a încetat din viaţă la numai 27 de ani, în august 2006, în urma unui accident de maşină. Lung-metrajul său de debut, California Dreamin', rămas la moartea regizorului în stadiul de post-producţie şi montat pe baza însemnărilor sale, a fost distins Premiul „Un Certain Regard" la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes.


ICR Varşovia