Masă rotundă și proiecția filmului „La Gomeraˮ, în Luna Francofoniei, la Sevilla

În cadrul evenimentelor prilejuite de Luna Francofoniei și de împlinirea a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), ICR Madrid, în colaborare cu Consulatul General al României la Sevilla, Institutul Francez din Sevilla și sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează luni, 20 martie 2023, la Universitatea din Sevilla, o masă rotundă privind contribuţia românească în cadrul Francofoniei. Dezbaterea va fi urmată de proiecția filmului „La Gomeraˮr. Corneliu Porumboiu, 2019, în original, cu subtitluri în limba spaniolă.

La masa rotundă cu tema „Francofonia viitorului: educație și dezvoltare durabilă”, momentul central va fi reprezentat de susținerea prelegerii „Literatura română în spațiul francofon”, a invitatului ICR Madrid, prof. univ. Diego Muñoz Carrobles. Moderează Salud Flores Borjabad, profesoară la Departamentul de Filologie Franceză din cadrul Universității Sevilla.

La Sevilla studiază câteva mii de studenți români, motiv pentru care ICR Madrid organizează periodic evenimente în acest oraș, în colaborare cu Consulatul General al României la Sevilla. Prin această inițiativă se dorește punerea bazelor unei comunicări deschise și directe cu studenții români din capitala Andaluziei, având ca principal scop promovarea valorilor culturale românești.

Diego Muñoz Carrobles este profesor la Facultatea de Filologie Modernă din cadrul Universidad de Alcalá din localitatea madrilenă Alcalá de Henares, Doctor în Filologie Romanică și Sociolingvistică, masterand în Comunicare Interculturală, Traducere și Interpretariat.

La Gomera (The Whistlers) - România ▪ 2019 ▪ Color ▪ 97´

Regia: Corneliu Porumboiu

Coproducție România-Franța-Germania

Sinopsis: Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.