Marcel Chirnoagă la Veneţia

Marcel Chirnoaga la Venetia
Sâmbătă, 10 ianuarie, ora17,00, la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul unei expoziţii a regretatului Marcel Chirnoagă (1930-2008). Curatorul expoziţiei este arhitectul italian Salvatore Scilipoti
Institutul a fost onorat să îl numere pe marele creator român, de-a lungul timpului, printre prietenii si colaboratorii săi de prestigiu şi, totodată, să găzduiască în mai multe rânduri opere şi expoziţii din impresionanta sa creaţie.
În primăvara anului 2005, Primăria oraşului Padova şi Asociaţia "Prietenii României", condusă de Rosy şi Liviu Zanolini, au organizat la Galeria "La Rinascente" din oraşul italian o retrospectivă Marcel Chirnoagă, considerat cu acel prilej de criticii de artă drept cel mai mare grafician al ultimelor decenii. Tot atunci a fost expusă ultima sa capodoperă, „Apocalipsa Sfântului Ioan".
Multe oraşe din Italia găzduiesc astăzi un număr important de opere din creaţia regretatului maestru. În 1999, cu ocazia manifestării intitulate „Dante în România", lui Marcel Chirnoagă i s-a decernat la Ravenna „Medalia de aur" pentru cele 21 gravuri ilustrând „Infernul" din capodopera „Divina Comedie".
Dragostea şi preţuirea lui Marcel Chirnoagă pentru Italia s-a concretizat şi în preţioasa donaţie pe care a făcut-o Muzeului de Artă Medievală şi Modernă de la Padova. De altfel, relaţia sa specială cu acest oraş a fost răsplătită prin conferirea, în cadrul unei emoţionante ceremonii găzduite de Palazzo Moroni, a Medaliei de Aur a Primăriei din Padova.
La vernisajul de la Veneţia vor vorbi despre activitatea şi creaţia lui Marcel Chirnoagă prof. Grigore Arbore Popescu
, istoric de artă şi cercetător la Centrul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Italia, criticul de artă Umberto Marinello şi curatorul expoziţiei, arh. Salvatore Scilipoti. Manifestarea este organizată în colaborare cu Asociaţia Culturală „Columna" din Padova şi cu Asociaţia "Prietenii României".
Memoriei marelui artist dispărut îi va fi dedicat şi recitalul de pian susţinut după vernisaj de Andrei Deleanu
. În program, piese de Beethoven, Bartók, Enescu, Schumann.