Mănuși roșii

2010 / România / 117 min. / Ficțiune
Regie: Radu Gabrea
Scenariu: Radu Gabrea, Gabriel Sîrbu, Wolfgang J. Ruf, Bogdan Huşanu, după romanul “Mănuși roșii” de Eginald Schlattner
Imagine: Ion Marinescu
Montaj: Melania Oproiu
Muzica: Thomas Osterhoff
Scenografie: Florin Gabrea
Costume: Svetlana Mihăilescu
Producător: Radu Gabrea, Victoria Cociaş
Producție: TOTAL TV (coproducţie cu Zenith Media)

Cu: Alexandru Mihăescu, Udo Schenk, Andi Vasluianu, Mircea Rusu, Victoria Cociaş, Ioana Iacob

Sinopsis: După înăbuşirea în sânge de către tancurile sovietice, în noiembrie 1956, a revoluţiei din Ungaria, în anul 1957 puterea comunistă din România, de teama unor evenimente similare, a trecut la arestări masive şi organizarea de procese, pentru a înăbuşi orice tendinţă de imitare a celor petrecute în Ungaria învecinată. În special în Transilvania, unde printre reprezentanţii populaţiei române, maghiare şi germane se răspândise ecoul celor întâmplate în ţara vecină şi exista pericolul ca situaţia politică să scape de sub control, ''securitatea'' a dezlănţuit o campanie masivă de arestări. Una din victimele acestei campanii este şi tânărul de origine săsească, Felix Goldschmidt, student la o universitate clujeană şi conducătorul unui cenaclu literar de la aceeaşi universitate. Convins la început că este victima unei erori, treptat Felix este angrenat în maşina infernală a metodelor staliniste de anchetă, unde vina individuală nu are nici o relevanţă, totul fiind subordonat unui sistem de victimizare, culpabilizare şi depersonalizare, care în ciuda rezistenţei sale iniţiale, îl transformă pe acesta într-un instrument docil al organelor de represiune. Astfel încât prin presiune psihică, tortură, umilire repetată şi intimidare, Felix ajunge să devină martor al acuzării împotriva unor prieteni ai săi scriitori, trădându-şi până la urmă şi propriul frate.

Romanul “Mănuşile roşii'' descrie în imagini mecanismele terorii proceselor staliniste în România comunistă, în special în Transilvania, loc puţin sau aproape necunoscut al Europei de Est. Filmul cu acelaşi nume, realizat de Radu Gabrea, este o adaptare a romanului cu acelaşi nume al scriitorului român de limbă germană, Eginald Schlattner. “Romane ca acestea ne fac cunoscut nouă, celor ce ne-am născut mai târziu, Europa'' scria ziarul “Frankfurter Rundschau'' în recenzia sa la romanul lui Eginald Schlattner. Acelaşi lucru e valabil şi pentru filmul cu acelaşi nume.


Filmul a fost prezentat la:
2010: Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) - Cluj şi Sibiu, Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF) – Mamaia, Noaptea Albă a Filmului Românesc – Bucureşti; Sao Paolo International Film Festival – Sao Paolo, Brazilia, The Northern Film Festival – Leeuwarden, Olanda şi Saturno Interantional Film Festival – Italia – unde Alexandru Mihăescu a fost recompensat cu premiul pentru Cel mai bun actor. În 2011, la Festivalul Naţional de Film Românesc de la Constanţa, Melania Oproiu a primit premiul pentru Cel mai bun montaj.