MADRID. Festivalul de film românesc se încheie cu proiecții în Tenerife, Córdoba și Zaragoza

O selecție de filme românești recente, care au făcut parte din programarea celei de-a X-a ediții a Festivalului de film românesc prezentat la Madrid, vor fi prezentate, în cursul lunii noiembrie, la Festivalul de film românesc care va continua în Tenerife, Córdoba și Zaragoza. Festivalul de film româneasc este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Fundación Cristino de Vera-Espacio Cultural CajaCanarias, respectiv Filmoteca de Andalucía și Filmoteca de Zaragoza, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Sunt prezentate șase lungmetraje de producție recentă, ce au acoperit diferite circuite cinematografice ale geografiei spaniole, printre care: Cineteca Madrid, Filmoteca de Catalunya în Barcelona, Filmoteca Institutului Valencià de Cultura şi Teatro Filarmónica în Oviedo. Publicul spaniol va putea urmări ultimele producții ale regizorilorTudor Giurgiu (Parking), Corneliu Porumboiu (La Gomera) și Ivana Mladenović (Ivana cea groaznică), două din creațiile noului proiect cultural al regizorului Florin Șerban, trilogia „Dragoste” (Dragoste1. Câine, respectiv Dragoste 2. America), precum și lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu (Un om la locului lui).

În Tenerife, proiecțiile vor avea loc la Fundación Cristino de Vera-Espacio Cultural CajaCanarias, care este un centru cultural de excelență creat pentru a adăposti operele artistului Cristino de Vera, dar și pentru a găzdui expoziții temporare și evenimente culturale din cele mai diverse. Este gândit ca un spațiu de dialog, care să acopere toate domeniile de cunoaștere, la înălțimea preocupărilor artistului.

Filmoteca de Andalucía, care va găzdui proiecțiile din cadrul festivalului la Cordoba, este o instituție care se ocupă cu recuperarea, restaurarea, catalogarea și conservarea materialelor legate de cinematografie și audiovizual. Aceasta dezvoltă în prezent un inedit proiect (Projectomivida), care vizează detectarea, recuperarea și păstrarea acelui cinema de familie și amator, procedând la digitalizarea și diseminarea acestuia prin intermediul rețelelor de cunoaștere, cu scopul de a prezenta o hartă umană a ultimilor 100 de ani de istorie a Andaluziei.

Filmoteca din Zaragoza, unde vor fi prezentate filmele, își desfășoară activitatea în Casa de los Morlanes, un palat renascentist pe tipologia stilului aragonez de secol XVI, din care a păstrat fațada frumos ornamentată din cărămidă. Las Morlanes erau cei mai importanți sculptori ai vremii și aparțineau uneia dintre familiile nobile cu o poziție socială și economică ridicată la acea vreme. Construcția a fost finalizată în 1555, conform datei care apare în friza uneia dintre deschiderile fațadei, reprezentând unul dintre punctele de interes și locuri recomandate de văzut și de vizitat în Zaragoza.

Astfel se încheie una dintre edițiile cele mai pline de emoție ale ciclului de film românesc în Spania, sentiment determinat mai ales de amânările și incertitudinile legate de organizare, ca urmare a evoluției pandemiei de Covid-19, dar în urma căruia se poate trage o concluzie optimistă: filmul românesc, considerat uneori cel mai bun produs de export cultural, a reușit să unească culturi și să triumfe din nou.