Lungmetrajul Morgen, distins cu Premiul de Distribuție la IndieLisboa 2011

Sâmbătă, 14 mai 2011, a avut loc ceremonia oficială de decernare a premiilor și de închidere a celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Independent IndieLisboa 2011, care s-a desfășurat în perioada 5-14 mai 2011 în capitala portugheză. Printre filmele câștigătoare se numără și lungmetrajul românesc Morgen, regia: Marian Crișan, care a obținut Premiul de Distribuție, acordat de un juriu internațional, ai cărui membrii au fost François Bonenfant, Denis Coté, Gabe Klinger, Jean-Pierre Rehm și Margarida Vilanova.
Într-un articol apărut în cotidianul portughez Público (ediţia din 9 mai 2011), criticul de cinema Jorge Mourinha semnala: Debutul românului Marian Crișan se integrează prefect noului val românesc: planuri-secvență lungi, naturaliste, de grup, absența muzicii, evidențiind umorul sarcastic grefat pe disperarea unei societăți care incearcă să se ridice după o dictatură dezastruoasă.

Premiul acordat lungmetrajului de debut al lui Marian Crișan întregește seria premiilor obținute de filmele românești selecționate în ultimii șapte ani în diverse festivaluri de film din Portugalia (IndieLisboa, Curtas Vila do Conde, DocLisboa, Estoril Film Festival). Anul acesta, cinematografia românescă va avea o participare semnificativă și la următorul Festival de Scurtmetraje din Portugalia: Curtas Vila do Conde, unde anul trecut, marele câștigător a fost filmul Colivia, regia: Adrian Sitaru. Printre filmele selecționate la ediția de anul acesta se numără și scurtmetrajul Camelia, al tânărului regizor Marian Crișan.

ICR Lisabona este un partener constant al Festivalului Internaţional de Film IndieLisboa, sprijinind prezenţa cinematografiei româneşti în cadrul acestui festival, prin aducerea unor regizori, critici de film, actori, producători, prin punerea la dispoziţie a unora dintre peliculele selecţionate sau prin organizarea unor vizite de studiu şi workshop-uri.