Iubiţii Domnului, documentar de referinţă semnat de Dan Alexe


Dervişi macedoneni la
Seara de film la ICR
Dervişii Rifai din Macedonia vor fi următoarele personaje ale Serii de film de la Institutul Cultural Român
. Vineri, 6 iunie 2008, de la ora 20, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38), proiecţia documentarului Iubiţii Domnului oferă publicului din Bucureşti ocazia unei noi întâlniri cu realizatorul Dan Alexe.
Proiecţia va fi urmată de un dialog între Dan Alexe
şi spectatori, dialog moderat de cineastul Alexandru Solomon.

După Cabală la Kabul, documentar despre cei doi evrei rămaşi în Afganistan, prezentat la ICR în februarie, Dan Alexe revine cu un alt film premiat la festivaluri internaţionale de gen. Iubiţii Domnului (1999, 63 min.) abordează Islamul şi funcţionarea sacrului, în general, într-o manieră originală: şi aici, regizorul Dan Alexe se implică personal, interacţionând cu personajele. Decorul este Macedonia de după destrămarea Iugoslaviei, o Macedonie subterană, nebănuită: cea a confreriilor de dervişi, mistici musulmani cu ritualuri colective şi tehnici arhaice ale extazului. Dervişii Rifai, în a căror confrerie se petrece filmul, practică un fel de yoga islamică, însă o yoga violentă, în care practicanţii îşi străpung corpul şi faţa cu săbii, cuţite şi cuie, fără să curgă vreo picătură de sânge. Regizorul, care a frecventat de-a lungul anilor 1990 această comunitate, învăţând limbile locale, construieşte o parabolă a sacrului modern. Conflictul dintre cei doi şeici care îşi dispută supremaţia asupra confreriei este prezentat cu mult umor – un ingredient rar în filmele documentare. 

Născut în România în 1961, Dan Alexe a făcut parte din „Grupul de la Iaşi", nucleul de intelectuali şi disidenţi care, în anii '80, căutau să creeze o opoziţie culturală structurată faţă de regimul comunist. Din 1988 locuieşte la Bruxelles, unde este, în prezent, corespondent al cotidianului România Liberă. Dan Alexe a realizat filme documentare în regiuni precum Cecenia, Afghanistan, Pakistan, Balcani şi Asia Centrală. Foarte personale, filmele lui se asociază cu o permanentă reflecţie asupra imaginii şi a întrebuinţării ei cinematografice. Iubiţii Domnului a fost prezentat în festivalurile de la Cannes şi Hollywood şi a fost distins cu numeroase premii internaţionale. Filmul său cel mai recent, Cabală la Kabul, a obţinut, în 2007, Marele Premiu la Festivalul de film documentar Astra, Sibiu. Pe lângă activitatea sa cinematografică, Dan Alexe a publicat teatru şi a semnat traduceri. 

Accesul publicului la proiecţie este liber, în limita locurilor.

Contact media : Serviciul de Presă al ICR, tel. 031 7100 622, email : biroul.presa @ icr.ro