Introducere în cultura, istoria şi limba română – curs săptămânal în liceele poloneze (anul școlar 2016–2017)

Introducere in cultura, istoria si limba romana - curs saptamanal in liceele poloneze  (anul scolar 2016-2017)

Odată cu începerea anului şcolar 2016-2017, la Varșovia a debutat un nou curs de cultură, istorie şi limbă română, organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia și  destinat elevilor din liceele poloneze. Proiectul reprezintă o continuare a programului inițiat în anul 2012, realizat până acum în trei licee varșoviene. În acest an, unitatea de învăţământ care a introdus în programul său cursul românesc este Liceul Teoretic nr. XL „Stefan Żeromski", unul dintre reputatele licee varșoviene, cu clase specializate de limbi străine.

Cursul a fost propus inițial pentru o singură clasă a liceului, însă ideea a stârnit un viu interes și o dorință mult mai mare de participare, prin urmare a fost extins la două clase cu profil umanist, de limbi străine.

În cadrul cursului, elevii din cele două clase participă la ateliere despre imaginea României contemporane, istoria și geografia României, cultura română, limba şi literatura române. Cunoștințele teoretice sunt îmbinate cu cele practice, referitoare la tradițiile românești, elevii debutând în postura de creatori de mărțișoare, ouă încondeiate, icoane pictate pe lemn sau sticlă. Atelierele de 45 de minute au loc săptămânal şi sunt conduse de d-na Agnieszka Majewska. La lecţii vor fi invitaţi, de asemenea, profesori polonezi de limba şi literatura română, istorici polonezi, jurnaliști, care vor discuta cu elevii pe probleme specifice domeniului în care activează.

Proiectul îşi propune să promoveze cultura, istoria şi limba română, să trezească interesul privind România în rândul tinerilor şi să înlăture stereotipurile negative privind România şi românii.

Pe parcursul primilor trei ani de desfășurare, cursul s-a dovedit un element foarte important în activitatea Institutului de promovare a unei imagini reale a României, a acumulării de capital de încredere și interes activ și pozitiv în rândul publicului tânăr. Este o investiție pe perioadă lungă, cu potențial extraordinar, care merită continuată și susținută. 

Mai multe despre proiectele educaționale ale ICR Varșovia găsiți aici.