„Între fantezie și dans în armonii pianistice” - recital de pian cu Raluca Știrbăț

Programul România în muzică al Institutului Cultural Român Madrid, în colaborare cu Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei,  ajuns în cel de-al patrulea an de neîntreruptă desfășurare, continuă în 2024 cu recitalul de pian susținut de Raluca Știrbăț.

Evenimentul muzical va avea loc vineri, 1 martie 2024, de la ora 12.00, ora Spaniei, în Salón de actos al Academiei Regale de Arte Frumoase San Fernando din Madrid, și va fi dedicat sărbătoririi Mărțișorului. 

  • Intrarea este liberă până la ocuparea capacității permise.

Programul muzical conceput de binecunoscuta pianistă Raluca Știrbăț propune o călătorie sonoră inspirată din titlul celebrului ciclu al lui Joaquin Turina „Danzas fantásticas” ca o reverență adusă minunatului public spaniol.

 Călătoria muzicală  continuă cu un omagiu adus lui George Enescu de compozitoarea română Violeta Dinescu,Telomer pentru pian solo (2004), unde creatoarea mărturisește că a considerat esențială „descoperirea unor structuri în imensitatea sonoră – care reprezintă haosul –, structuri care permit o continuă transformare, deși rămân constante și esențializează calitatea. În această piesă, am identificat o astfel de structură care se cristalizează în muzica lui Enescu și am prezentat-o într-o nouă constelație”.

Carillon nocturne op. 18 (1916) reprezintă una dintre cele mai originale, vizionare și enigmatice piese din creația compozitorului român George Enescu, o compoziție de-a dreptul hipnotizantă și care își devansează epoca cu decenii, considerată de compozitori și muzicologi de marcă drept un diamant rarisim care nu a putut, din păcate, să-și pună amprenta asupra evoluției limbajului muzical în momentul în care a fost creată, din cauza unei nefericite rătăciri a partiturii în timpul Primului Război Mondial și regăsirea ei tardivă abia în anul 1957 la Iași, România, orașul natal al pianistei de astăzi.

PROGRAM:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Fantasiaen Re menor, KV 397

Franz Liszt(1811-1886)
Estudio de concierto No. 3, S.144, Un sospiro
Mephisto-Waltz, Danza en la posada del pueblo

Joaquín Turina (1882-1949)
Exaltación de Danzas fantásticas (1919)

Violeta Dinescu (1953)
Telomer para piano solo, Homenaje a George Enescu (2004)

George Enescu (1881-1955)
Carillon nocturne, de Pièces Impromptues pour Piano Op. 18 (1913-1916)

Serghej Prokofiev (1891-1953)
Cuatro piezas de Romeo y Julieta, Op. 75: La joven Julieta, Mercucio, Baile de las chicas con lirios, Montescos y Capuletos (Danza de los Caballeros)

„Raluca Ştirbăţ este, dupa părerea mea, interpretul ideal. Este o sensibilitate pentru care trebuie în continuare modelată muzica.” (Valentin Timaru)

Născută la Iași, Raluca Ştirbăţ a început studiul pianului la Liceul de Artă „Octav Băncilă”, iar după un an de studiu la Academia de Muzică „George Enescu” din Iași a fost admisă prima, cu punctaj maxim, la Universitatea de Muzică din Viena, la clasa lui Jürg von Vintschger, undeaobținutrenumita diplomăSolistendiplomşi titlul Magister ArtiumPianista a debutat la zece ani cu Filarmonica „Moldova” din Iași, sub bagheta lui Ion Baciu. Au urmat concerte cu majoritatea orchestrelor dinţară, alături dedirijorii Cristian Mandeal, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Ludovic Bacs, Paul Popescu, Camil Marinescu, Gheorghe Costin ș.a.A evoluat în Austria (Konzerthaus, Musikverein, Sala Mare Radio și Yamahasaal din Viena, Mozarteum în Salzburg, Stefaniensaal în Graz) și în festivaluri în Europa,USA, Japonia, Singapore. A realizat numeroase imprimari pentru case de discuri și radio-uri, printre care Integralele creației enesciene pentru pian solo (Hänssler classic, 2015) și pentru violoncel și pian (alături de Rudolf Leopold, Paladino music, Viena, 2021), Gramola (Viena, 2011 și 2013), Music minus one (SUA), Radio Zürich, VDE-Gallo și Radio Svizzera Italiana, Hungaroton, ORF.Palmaresul ei include premiile I ale competițiilor Sanremo Classico și Stefano Marizza – Trieste (Italia), Virtuosi per musica di pianoforte (Cehia), marele trofeu Lira de aur (Suceava). Înregistrările ei sunt difuzate la posturi radio din Austria (ORF, Radio Stephansdom), Elveţia (Radio Zürich, Suisse Romande, Radio Swiss Classic, Radio della Svizzera Italiana), Romania, Ungaria, Bulgaria.

Raluca Știrbăț a fondat Societatea Internaţională George Enescu din Viena, pianista fiind activă ş iîn domeniul muzicologic și pedagogic. Menționăm aici traducerea în limba germană a Capodoperelor enesciene de Pascal Bentoiu (George Enescu. Meisterwerke, Frank & Timme, 2015), precum și îngrijirea ediției Urtext a partiturilor Creației pentru pian de Enescu (vol. I, Grafoart, 2016).De curând, Raluca Știrbăț a publicat volumul George Enescu – Creaţia pentru pian (Editura Muzicală, 2022), considerat de personalități marcante ale vieții muzicale românești și nu numai „o carte-scânteie” și „o reușită de referință pentru muzicologia românească”. Din octombrie 2022, Raluca Știrbăț activează și în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași în calitate de conf. univ. dr. la catedra de pian-principal, iar din 2023 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Raluca Știrbăț este inițiatoarea campaniei internaționale de salvare a Casei Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani, iar meritele artistice excepționale și angajamentul social i-au fost deja recunoscute și onorate prin numeroase distincții și decorații, dintre care amintim: Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, acordat de Președintele României, Klaus Iohannis, în 28 august 2023 „în semn de înaltă apreciere a contribuției importante aduse la promovarea, pe plan mondial, a valorilor culturale românești și a creației enesciene” (categoria B – Muzică, distincție acordată în același decret prezidențial cu cele ale dirijorilor Zubin Mehta și Lawrence Foster),  „Mesager al integrării” – titlu acordat de Ministerul de Interne al Austriei (martie 2013), „Ordinul Centenar” acordat de Primăria Municipiului Iași (octombrie 2018), nominalizare la prestigioasele premii ICMA (International Classical Music Awards) 2022 pentru CD-ul„George Enescu – Complete Works for Cello and Piano” (Paladino music, Vienna, 2021,împreună cu Cristian Măcelaru, Corul Madrigal și Cvartetul Arcadia), și Premiul„Discul anului 2015” la Radio România Muzical pentru albumul discografic George Enescu – Integrala creației pentru pian.

credit fotografii: @Nicolae Alexa Kopie