- 26 August 2019 - 26 August 2019
- Etichete Aurelia Vișovan Premiu Bruges Pianoforte Pian Concert Concurs
Muzicienii români ne fac mândri cu performanțele lor la nivel internațional. De curând, pianista Aurelia Vișovan a obținut Premiul I la Concursul Musica Antiqua din Bruges, o competiție exigentă, dedicată anul acesta unui instrument dificil: pianoforte. ICR Bruxelles o felicită călduros pentru această victorie. Cu această ocazie, distinsa pianistă ne-a acordat și un interviu în exclusivitate pentru site-ul nostru.
Cum a fost experiența concursului Musica Antiqua International din Bruges?
Musica Antiqua de la Bruges este un concurs cu o lungă tradiție și mă simt onorată să fiu alături de atâția muzicieni de renume care au câștigat premii aici de-a lungul timpului. Cu toate că este probabil cel mai important concurs în domeniul muzicii vechi și al instrumentelor istorice, atmosfera a fost deosebit de detașată. Am locuit alături de ceilalți concurenți și am legat frumoase prietenii, iar juriul, în loc să se țină strict departe de noi pe perioada concursului, a dat mereu semne de colegialitate și sprijin față de noi toți! Chiar am avut senzația că ne aflăm acolo că să servim muzicii, și nu că să ne aflăm în competiție unii împotriva celorlalți. Iar acesta e cel mai frumos sentiment pe care îl poți avea la un concurs. Nu mai vorbesc de frumusețea orașului, care ne-a cucerit și inspirat pe toți!
Care a fost repertoriul și care au fost provocările?
Fiind o competiție desfășurată pe fortepiano (un strămoș al pianului modern) repertoriul a fost selectat din compozițiile scrise în perioadă, când acest instrument era folosit în mod curent. Așadar, în principiu, compozitori ai secolului XIX. Cu toate acestea, am avut de pregătit pentru etapă finală și o lucrare contemporană, compusă de compozitorul belgian Frank Agsteribbe, care a exploatat foarte inspirat posibilitățile acestui instrument. Concursul desfășurându-se în trei etape, repertoriul pe care a trebuit să îl pregătim a fost destul de mare.
Dar pentru mine provocarea a reprezentat-o mai degrabă adaptarea la diversele instrumente care ne-au fost puse la dispoziție. Spre deosebire de pianul modern, la fortepiano diferențele între un instrument și altul sunt uriașe: dimensiunile instrumentului și ale clapelor sunt diferite, numărul de clape diferă, numărul de pedale și poziționarea lor, să nu mai vorbim de sunet. Așadar, nu e deloc un lucru simplu să găsești modul cel mai potrivit de abordare a fiecărui instrument și modul în care poți să îți adaptezi interpretarea în funcție de acesta. Este nevoie de un grad ridicat de flexibilitate și deschidere pentru a experimenta mereu ceva nou.
Ce importanță are acest premiu în cariera dvs?
Cu siguranță, acest premiu îmi va deschide multe oportunități în lumea instrumentelor istorice. Lucru care mă bucură în mod deosebit, deoarece întotdeauna mi-am dorit să descopăr cât mai mult în această direcție. Primul lucru care se va întâmpla va fi o înregistrare CD pe fortepiano, la casa de discuri Ricercar/Outhere Music, care va apărea în vara anului 2020. Ceea ce sper însă este ca acest premiu să deschidă posibilitatea de a face cunoscută și în România lumea fortepiano-ului, unde încă acest instrument nu este atât de popular. Poate va trezi interesul pentru restaurarea atâtor instrumente de acest tip deja existente pe teritoriul țării noastre, și care zac nefolosite și așteaptă să li se redea glasul…
Vă mulțumim pentru interviu. Echipa ICR Bruxelles va felicită a pentru acest deosebit premiu obținut la Bruges!
BIO:
Aurelia Vișovan s-a născut la Sighetu Marmației, a studiat pianul alături de profesoarele Monica Chifor, Gerda Türk și Adriana Bera, continuând cu studii universitare la University for Music and Performing Arts din Viena și absolvind cu cele mai bune rezultate în 2017. Aurelia Vișovan este în 2019 laureata concursului Musica Antiqua din Bruges, o competiție exigentă, dedicată anul acesta unui instrument dificil: pianoforte.