Institutul Cultural Român susține participarea producătorului Adrian Pîrvu în cadrul programului EURODOC

Producătorul Adrian Pîrvu va participa, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la programul de training dedicat producătorilor de filme documentare EURODOC, cu proiectul „Călătoria soldatului”/„The Solder’s Journeyˮ, la care lucrează împreună cu regizoarea ucraineană Helena Maksyom.

Programul EURODOC se desfășoară, în acest an, în trei sesiuni rezidențiale de o săptămână, care vor avea loc după cum urmează:

· Sesiunea 1: 5 - 11 martie 2023 (Limburg, Germania);

· Sesiunea 2: 4 - 10 iunie 2023 (Varșovia, Polonia);

· Sesiunea 3: 1 - 7 octombrie 2023 (Hautes-de-France, Franța).

Cineaștii sunt la a doua colaborare în domeniul filmului documentar, primul film fiind „Totul NU va fi bine” (2000), unde au prezentat o poveste personală despre prima generație născută după dezastrul de la Cernobîl. Documentarul a câștigat Premiul Federației Europene a criticilor de film (TIFF, 2000) și Premiul pentru cea mai bună regie (Festivalul Internațional de Film, Odessa, 2000).

„Încă de la începutul războiului din Ucraina, Helena Maksyom s-a oferit voluntară și se află pe front, servind ca medic de campanie în cele mai grele lupte din estul Ucrainei. Este singura femeie din unitatea sa. Helena Maksyom și-a documentat experiența sa printr-un jurnal video. Împreună am hotărât să realizăm un film documentar, care să prezinte războiul din perspectiva unei femei obișnuite, care a decis să-și apere patria, casa, familia, prietenii cu arma în mână.” - Adrian Pîrvu, despre filmul „Călătoria soldatului”.

Pentru Adrian Pîrvu programul de training EURODOC reprezintă nu doar o oportunitate unică de dezvoltare profesională, ci și o ocazie specială de a promova internațional proiectul „Călătoria soldatului”/„The Solder’s Journeyˮ, semnat în colaborare cu regizoarea și jurnalista ucraineană Helena Maksyom.

EURODOC - International Lab for Creative Documentary este un program european de training destinat autorilor și producătorilor de film documentar, organizat de Asociația „EURODOC” (Franța), cu sprijinul programului MEDIA al Uniunii Europene şi al C.N.C. (Franţa).

Fondat în 1999, EURODOC reprezintă azi o și largă reţea de realizatori/producători în domeniul filmului documentar ai cărei membri sunt peste 500 de profesionişti din 42 de ţări. Prin acest program de training, aflat în 2023 la cea de 24 ediție, organizatorii oferă profesioniştilor filmului documentar posibilitatea să-şi prezinte proiectele la nivel internațional, să le dezvolte și să le adapteze cerinţelor pieţei.

Absolvent al UNATC, Adrian Pîrvu a regizat și produs mai multe scurtmetraje și documentare. După ce a predat limba engleză timp de un an în China, a lucrat ca producător pentru un ONG care susține persoanele cu dizabilități.

Adrian Pîrvu s-a născut în anul dezastrului de la Cernobîl. Mama lui a crezut că glaucomul și orbirea parțială ale lui Adrian au fost cauzate de vizita ei în Ucraina, pe când era însărcinată în șase luni. După ce mama îi prezintă povestea nașterii sale, decide să plece în Ucraina să facă un film despre cei afectați de dezastru și să găsească o cale de împăcare cu sine. În Kiev o întâlnește pe Helena, crescută în țara grav afectată de accidentul nuclear și devine partenera lui Adrian în realizarea documentarului „Totul NU va fi bine”.

Helena Maksyom a absolvit Universitatea de Aviație din Kiev și are un master în „Ecologie și protecția mediului înconjurător”. A lucrat ca jurnalist, traducător, iar acum se concentrează pe cinema.