Institutul Cultural Român organizează Retrospectiva anului editorial românesc, de Ziua Națională a Lecturii

Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții (CENNAC), cea de-a doua ediție a unui eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

De Ziua Națională a Lecturii, joi, 15 februarie 2024, începând cu ora 12.00, va avea loc „Retrospectiva anului editorial românesc 2023”. În cadrul evenimentului, cinci invitați vor prezenta cele mai relevante apariții editoriale din 2023 de pe piața de carte din România.

Criticul și istoricul literar Paul Cernat va prezenta cărțile din domeniul non-ficțiune, criticul literar Cosmin Ciotloș va vorbi despre volumele de poezie, scriitoarea Adina Rosetti va analiza realizările din sfera literaturii pentru copii și tineret, Șerban Axinte, poet și cercetător științific, va pune în discuție aparițiile notabile din proza scurtă, iar Cezar Gheorghe, critic de film și publicist, va vorbi despre volumele de proză ale anului anterior.

Evenimentul va fi deschis de Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, și Dana Ionescu, directoarea CENNAC, iar discuțiile vor fi moderate de scriitorul și jurnalistul Florin Iaru.

Programul se va desfășura într-o succesiune de cinci intervenții din partea invitaților, urmate de o discuție la care sunt invitați să ia cuvântul traducătorii participanți.

Aflat la cea de-a doua ediție, Retrospectiva anului editorial românesc este un program anual conceput pentru a oferi traducătorilor prilejul să își consolideze informațiile despre aparițiile editoriale românești recente și să ia contact nemijlocit cu profesioniști din sfera cărții. Centrul Naţional al Cărţii și-a propus să creeze și să consolideze astfel un cadru în care traducătorii din literatura română din întreaga lume să se cunoască şi să discute despre cum se poate dezvolta impactul literaturii române în străinătate.

Traducătorii de limba română care doresc să participe la întâlnire sunt rugați să completeze următorul FORMULAR DE ÎNSCRIERE: https://rb.gy/9ijpzp.

Miercuri, 14 februarie, toți cei care și-au exprimat dorința de a lua parte la eveniment vor primi link-ul de acces către sesiunea zoom care se va desfășura pe 15 februarie.

Paul Cernat - critic, istoric literar și eseist conferențiar universitar dr. la Facultatea de Litere a Universității din București. Colaborator, în ultimele trei decenii, la cele mai importante reviste literare și culturale din România, autor al mai multor studii privind avangarda românească și modernitatea literară.

Adina Rosetti – jurnalist şi scriitor, a publicat 12 cărți pentru copii, multe dintre ele premiate și dramatizate. Adina Rosetti predă cursuri de storytelling și scriere creativă și se implică în proiectele Asociaţiei De Basm, pe care a fondat-o alături de alte trei autoare, din dorința de a promova literatura română contemporană.

Cosmin Ciotloș - lector dr. habil. la Facultatea de Litere a Universității din București, unde susține cursuri de literatură română modernă și contemporană. Comentează actualitatea editorială în rubrica pe de altă carte din Dilema veche. A susținut timp de zece ani rubrica de cronică a revistei România literară. A publicat antologii, eseuri şi a co-editat ediții critice.

Șerban Axinte - cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași, colaborator la mai multe reviste culturale, Observator cultural, Dilema Veche, Astra, Vatra ș.a. Din anul 2021 este redactor asociat la Editura Junimea, autorul mai multor volume de versuri, studii și coautor al Dicționarului general al literaturii române (coord. Eugen Simion) (Univers enciclopedic 2004-2009).

Cezar Gheorghe – membru al juriului Premiilor Observator cultural, este critic literar şi critic de film şi gazda Podcastului Narativ. Din 2008 este redactor al revistei Observator Cultural. Este lector la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”.

Contact: nicoleta.vutescu@icr.ro