Institutul Cultural Român oferă trei premii la Bucharest International Film Festival - BIFF, ediția 2019

Festivalul Internațional de Film București sărbătorește 15 ani de existență în 2019, printr-o ediție specială care va avea loc între 24 și 30 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Grădina cu Filme – Cinema & More a Creart din București. Cel mai longeviv festival competițional de filme de lungmetraj din capitală, BIFF (Bucharest International Film Festival) va continua tradiția de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate titluri recente din întrega lume, cu participarea unor invitați de marcă.

Competiția internațională va propune opt filme foarte noi și îndrăznețe, prezente în mari festivaluri și realizate de cineaști extrem de apreciați – unii consacrați, alții la început de drum. Ele vor fi evaluate de un juriu internațional format din cinci personalități din lumea cinematografiei. Marele Premiu – 4 000 EUR, Premiul pentru cea mai bună regie – 2 500 EUR şi Premiul pentru cel mai bun scenariu - 2500 EUR vor fi asigurate de Institutul Cultural Român (ICR). 

Curatorul festivalului este Sylvain Auzou, selecţioner al Festivalului de la Venetia, secţiunea Venice Days / Giornate degli Autori, un admirator și iubitor al cinematografului romȃnesc, iar curatorul unor secțiuni specifice din festival este criticul de film Ionuț Mareş.

În secțiunea Panorama, care cuprinde de asemenea galele de deschidere și de închidere, vor fi programate câteva dintre cele mai premiate și discutate filme din ultimul an, realizate de regizori-cult.

Secțiunea Focus va fi dedicată în acest an cinematografiei franceze și este inclusă în Sezonul Cultural România – Franța 2019. Un cunoscut cineast francez va fi prezent la București pentru a discuta cu publicul român despre câteva dintre filmele sale.

În acest an este vorba de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile ce va aduce în fața publicului trei dintre filmele sale (Q.E.D., Caravana cinematografică și Moromeții 2) și va susține un masterclass împreună cu scenograful Cristian Niculescu despre evoluția imaginii în filmele românești. Proiecțiile vor avea loc la Grădina cu Filme - Creart, iar intrarea va fi liberă, cu rezervare prealabilă.

BIFF are din acest an și un nou site, https://biff.ro și o pagină de Facebook (https://www.facebook.com/BucharestInternationalFilmFestival), unde vor putea fi găsite, în următoarea perioadă, toate informațiile despre invitați, selecție și program.

Festivalul este organizat de Fundația Charta.

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Parteneri: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

Cu sprijinul: Institutul Francez, Muzeul Țăranului Român, Creart – Centrul de creație, artă și tradiție al Municipiului București, DHL.

Parteneri media: Radio Guerilla, LiterNet, Cațavencii, Ziarul Metropolis, All about Romanian Cinema (AaRC), CineGhid, Verbs describe us.

Comunicate de presă: biff.ro/category/comunicate/