Institutul Cultural Român la Gaudeamus 2012

Institutul Cultural Român participă și anul acesta la Târgul de carte Gaudeamus, desfășurat în perioada 21-25 noiembrie 2012 la Romexpo – Pavilionul Central. Vizitatorii sunt așteptați la standul Editurii Institutului Cultural Român cu noi apariții editoriale și cu numere recente din revista Lettre Internationale. Vladimir Simon, vicepreşedinte al ICR, va susține dezbaterea cu tema „Ziua cărților deschise: Institutul Cultural Român și piața editorială din România“ duminică, 25 noiembrie 2012, de la ora 11.00, în spațiul de evenimente Bursa de Contacte Gaudeamus pus la dispoziție de organizatorii târgului. De asemenea, la standul Editurii Institutului Cultural Român vor fi organizate trei lansări de carte:
•Joi, 22 noiembrie 2012, ora 18.30 – lansarea albumului monografic Aurel Bulacu. Prezintă criticul de artă Aurelia Mocanu și jurnalistul Florin Toma;
•Vineri, 23 noiembrie 2012, ora 18.30 – lansarea albumului de fotografie semnat Mihaela Marin, Cehov, Shakespeare, Bergman văzuți de Andrei Șerban. Prezintă scriitorul Florin Iaru;
•Duminică, 25 noiembrie 2012, ora 14.00 – lansarea volumului bilingv (română-engleză) București. Memoria unui oraș de Narcis Dorin Ion. Prezintă istoricul Ioan Opriș.
Vizitatorii vor beneficia de o reducere de 30% la toate cărțile editate de Institutul Cultural Român.

Organizat de Radio România, Târgul Internaţional Gaudeamus inaugurează în acest an o nouă secţiune dedicată agenţilor literari care activează pe piaţa internaţională de carte: o oportunitate pentru autorii, editorii, dar şi pentru traducătorii şi agenţii literari din România de a se întâlni cu reprezentanţi ai unor importante agenţii literare din Europa. Pe întreaga durată a Târgului va funcţiona Centrul de Drepturi de Autor Gaudeamus, un spaţiu special amenajat în care vor fi programate aceste întâlniri. O masă rotundă cu tema „Rolul agenţilor literari pe piaţa internaţională de carte în era electronică“ va aduce în prim-plan profilul specific al agenţilor literari în dinamica schimburilor de drepturi de autor şi în dinamizarea dialogului între culturi.

În 2012, Târgul Gaudeamus sărbătoreşte limba şi cultura română în integralitatea ei prin participarea Republicii Moldova ca invitat de onoare, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în România și al Ministerului Culturii din Moldova. De asemenea, Italia revine la Gaudeamus 2012 ca partener privilegiat: nume de rezonanţă ale literaturii italiene actuale, jurnalişti, dar şi editori şi agenţi literari vor fi protagoniştii evenimentelor organizate în acest an la standul rezervat Italiei, cu sprijinul Ambasadei Italiei la Bucureşti.

Program: 21-25 noiembrie 2012, între orele 10.00 – 20.00.
Standul Institutului Cultural Român este situat la nivelul 4.50 (stand nr. 237).