Începe Festivalul Culturii Române de la Cracovia, organizat de ICR Varșovia

Programul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Culturii Române de la Cracovia, organizată de Institutul Cultural Român de la Varșovia în perioada 8-12 mai 2024, marchează 35 de ani de la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est, și include dezbateri pe marginea unor volume recent apărute în limba polonă, proiecții de film, un recital de muzică clasică, o expoziție de fotografie, dar și întâlniri cu o serie de polonezi care contribuie la apropierea culturii române de cea polonă.

„Ediția din acest an a acestui program tradițional al ICR – Zilele Culturii Române la Cracovia – are o însemnătate deosebită în contextul în care prefațează deschiderea Sezonului cultural România-Polonia, dar mai ales pentru că marchează 35 de ani de la căderea regimurilor comuniste din estul Europei. Este important să conștientizăm trecutul comun – inclusiv experiențele traumatizante pe care le-am trăit împreună – și să analizăm aceste istorii comune pe care le aducem în atenția publicului“, a declarat președintele ICR, Liviu Jicman.

„Dinspre prezent, privim la cei care au avut curajul să se opună opresiunii, facem un bilanț de etapă și chestionăm viitorul Occidentului. Dincolo de analiză, sărbătorim bucuria muzicii, a filmelor, a cărților, a călătoriilor și a întâlnirilor cu oamenii pentru care România este pasiunea și meseria lor“, a declarat directorul ICR Varșovia, Ovidiu Dajbog-Miron.

Invitatul special al ediției este scriitorul și regizorul român de teatru Virgil Tănase, figură emblematică a disidenței anticomuniste românești de la Paris. Prezența acestuia la Cracovia este prilejuită de apariția în traducere poloneză a biografiei sale dedicate lui Camus (Ed. PIW). Virgil Tănase va dialoga cu dr. Maciej Kałuża și dr. Paulina Frankiewicz, doi specialiști în gândirea filozofică a lui Albert Camus, în data de 8 mai, la Collegium Paderevianum – Universitatea Jagiellonă. Cea de-a doua întâlnire, intitulată „Intelectualii în exil”, va fi găzduită de Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia în data de 9 mai. Punctul de plecare pentru dialogul cu prof. Kazimierz Jurczak, traducător, șeful Catedrei de Limba Română la Universitatea Jagiellonă, va fi documentarul Afacerea Tănase. Leapșa pe murite, r. Ionuț Teianu, care relatează detaliile tentativei de asasinat care i-a vizat pe Paul Goma și Virgil Tănase.

În timpul Festivalului Culturii Române va avea loc și lansarea traducerii poloneze a cărții semnate de Lucian Boia Sfârșitul Occidentului? Spre lumea de mâine. Despre traducere și viitorul Europei vor dezbate duminică, 12 mai, la librăria Compare Bookstore, Bogumił Luft, autorul traducerii, fost ambasador al Poloniei la București și Chișinău, și Szymon Kloska, critic literar și jurnalist cultural. Volumul Koniec Zachodu? W stronę jutrzejszego światade Lucian Boia a apărut la Editura PIW.

Ecoul prestigiosului Concurs Internațional „George Enescu” va răzbate până la Cracovia grație unui recital extraordinar cu lucrări de Enescu, Wieniawski, Szymanowski și Debussy susținut de Jarosław Nadrzycki (vioară) și Joanna Zathey (pian). Jarosław Nadrzycki este câștigător a numeroase premii la concursuri internaționale de interpretare, inclusiv alPremiului special pentru cea mai bună interpretare a unei sonate pentru vioară şi pian de George Enescu (2009). Recitalul, care-și propune să promoveze competiția muzicală românească, va avea loc în Aula Florianka joi, 9 mai, și este organizat în colaborare cu Artexim România. La rândul ei, pianista Joanna Zathey este laureată a nenumărate concursuri internaționale de interpretare din Polonia, Germania, Italia, Franța.

Festivalul Culturii Române nu este doar o sărbătoare a culturii românești, ci și un eveniment prin care ICR Varșovia îi celebrează pe acei polonezi care își dedică timpul, energia și creativitatea pentru a apropia România de Polonia. În zilele de 11 și 12 mai, Dorota Filipiak, autoarea cărții Rumunia. Pęknięte lustro Europy („România. Oglinda spartă a Europei“), va modera la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia două întâlniri cu patru polonezi cărora România le-a cucerit inimile, deschizându-le noi perspective profesionale.

Sâmbătă, 11 mai, Dorota Filipiak va discuta cu Julia Obrzut, activă în promovarea studierii limbii române, și Martyna Duda, inițiatoarea unui proiect de promovare turistică a țării noastre, iar duminică, 12 mai, cu dr. Ewa Chwałko, alpinistă și autoare premiată de literatură de călătorie, a doua femeie din lume care a parcurs singură întreg lanțul carpatic, și Stanisław Figiel, alpinist și autorul unei serii de cult de ghiduri turistice despre România.

Programul acestei ediții este completat de proiecția a nouă filme românești în cadrul colaborării tradiționale cu cinematograful Pod Baranami. Etapa cracoviană a Caravanei Noului Cinema Românesc, important program al reprezentanței ICR, va fi inaugurată vineri, 10 mai, cu pelicula Libertate, r. Tudor Giurgiu, desemnată cel mai bun film românesc al anului 2023 la Gala Premiilor Gopo, și o prelegere susținută de criticul de film Miłosz Stelmach. Sâmbătă vor fi proiectate lungmetrajele Spre Nord, r. Mihai Mincan și Tipografic Majuscul, r. Radu Jude. Insula, r. Anca Damian și un calup de cinci scurtmetraje recente –Pisica moartă, r. Ana-Maria Comânescu; Toate neamurile, r. Alexandra Diaconu; Suruaika, r. Vlad Ilicevici, Radu C. Pop; Exercițiu de concediu, r. Lara Ionescu; Două vorbe, trei minciuni, r. Ioachim Stroe – încheie duminică, 12 mai, ciclul de film.

Expoziția în aer liber „Din zbor. Biserici fortificate din Transilvania”,cu fotografiisemnate de Ionuț Macri, prezintă publicului din Cracovia biserici fortificate săsești, o parte aflate în patrimoniul mondial UNESCO, fotografiate din dronă.Expoziția poate fi vizionată pe simezele exterioare ale bisericii Sfântului Iosif din Rynek Podgórski în perioada 8 mai 14 iunie 2024.

Partenerii Festivalului Culturii Române de la Cracovia 2024: Editura Państwowy Instytut Wydawniczy, Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia, Universitatea Jagiellonă,Biblioteca Publică Voievodală, Societatea Polono-Română din Cracovia, Kino Pod Baranami, Artexim România și Festivalul Internațional „George Enescu”.

Accesul la evenimente este liber, cu excepția proiecțiilor de film găzduite de cinematograful Pod Baranami.

Programul complet poate fi consultat și pe pagina de internetwww.icr.ro/warszawa, respectiv pe profilurile de Facebook și Instagram ale Institutului Cultural Român de la Varșovia.