Începe a patra ediție de masterclass „Muzica la Altitudine”

incepe a patra editie de masterclass Muzica la Altitudine

Instituţia cursului de măiestrie a devenit un pandant aproape obligatoriu al învăţământului muzical oficial oriunde în lume. Un astfel de curs generează un schimb de tradiții culturale, practici de lucru, experiențe personale care contribuie la o bună cunoaștere reciprocă, în dimensiunea interculturală a proiectului. 22 de tineri muzicieni români și străini, violoniști și violonceliști, vor avea șansa să-și perfecționeze tehnici de instrument şi interpretare muzicală, în cadrul unui masterclass de excepție, sub îndrumarea a doi muzicieni de talie internaţională, Ştefan Horvath (Elveția), concertmaestru al Collegium Musicum din Basel şi Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrei Radio România.

Primele trei ediții „Muzica la Altitudine" 2013-2015 s-au bucurat de un real succes, atât la nivel local, cât și național, evenimentele fiind ilustrate de către modernism.ro și Radio România Muzical, Observatorul Cultural printre multe alte publicații și posturi radio locale și naționale (conform monitorizării presei).

Aflat la a patra ediție, „Muzica la Altitudine" (18-26 iulie 2016) este deja un curs de măiestrie reper care a creat, deja, o comunitate ce reunește tineri muzicieni - majoritatea lor, aceiași de la o ediție la alta. Unii dintre ei au ocazia să se întâlnească doar în inima Bucovinei, la Poiana Stampei, unde au oportunitatea de a studia, timp de nouă zile, tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România).

Tinerii muzicieni au fost selectați în urma unui apel public în perioada aprilie-iunie 2016, apel ce va apărea pe site-ul și pagina FB dedicate proiectului, precum și în toate publicațiile tipărite și on-line partenere. Selectarea cursanţilor a fost făcută de Razvan Suma și Stefan Horvath pe baza CV-urilor trimise de către cursanţii doritori. Au fost selectați până acum copii care au participat la diverse concursuri, la diferite cursuri de vară, copii care sunt dornici să studieze, să se perfecţioneze şi să devină muzicieni, solişti. Nu contează atât de mult premiile pe care le-au câştigat. Participanții de la edițiile precedente au venit din toată țara, dar și din Ucraina, Italia sau Elveția. Au avut vârste diferite (cuprinse între 11 și 36 de ani) și deci se aflau în momente diferite ale carierei lor, însă ceea ce îi unește este interesul de a-și perfecționa tehnica și stilul interpretativ, sub îndrumarea celor doi maeștri. Cele șapte ore pe zi de lucru individual au ca scop finisarea interpretării unor piese pe care tinerii muzicieni le au în studiu. Concertul final, la care participă întregul grup, este pregătit în doar două zile, tocmai în scopul exersării condițiilor de adaptare rapidă la un program nou.

Programul unei zile din cadrul acestui curs este foarte concentrat. Dimineaţa și după amiaza sunt dedicate studiului, profesorii urmând să lucreze individual cu fiecare dintre participanți. Serile sunt ocupate cu vizionarea a diverse documentare despre instrumentişti celebri, despre artă, literatură sau pictură.

Muzicienii vor avea ocazia să lucreze cu dirijorul Tiberiu Soare care va preda aprofundarea sistemului de citire a partiturilor și analize aplicate pe repertoriu - teme foarte importante pentru instrumentişti. În scopul asigurării unei vizibilități majore la nivel național și a unei durabilități importante, vor fi invitați și reprezentanți ai unor organizații culturale și spații muzicale naționale și internaționale, precum și 2-3 jurnaliști specializați.

În plus, Guarnery Society oferă tuturor cursanților în mod egal posibilitatea studiului folosindu-se de o vioară Stradivarius, iar unii dintre ei să participe la concertele de final.

Cursul de măiestrie se va încheia cu două concerte susţinute pe 25 și 26 iulie la Casa de Cultură din Poiana Stampei și Sinagoga Bistriţa, ce vor avea loc în cadrul Festivalului Flori de pe Dorna de la Poiana Stampei și respectiv Festivalului de Poezie și Muzică de Cameră de la Bistriţa.

Parteneri coorganizatori sunt Primăria Poiana Stampei, județul Suceava, Institutul Cultural Român,  Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud; Fundația Societatea de Concerte, Bistrița-Năsăud și Cofetăria Cristina.