George Enescu și creațiile sale pentru pian solo, în recital susținut de Raluca Știrbăț la Bruxelles

George Enescu si creatiile sale pentru pian solo, in recital sustinut de Raluca Stirbat la Bruxelles

Duminică, 30 octombrie 2016, pe scena sălii de concerte Henry le Bœuf de la BOZAR, ICR Bruxelles organizează un concert omagial George Enescu, în interpretarea pianistei Raluca Știrbăț.

Muziciană desăvârșită, o revelație a lumii și criticii muzicale de specialitate, pianista Raluca Știrbăț a lansat, în octombrie 2015, albumul „George Enescu - Integrala creaţiei pentru pian solo”, premieră discografică a casei de discuri germană Hänssler Classic care cuprinde toate lucrările pentru pian finalizate de compozitorul George Enescu.

Albumul „George Enescu - Integrala creaţiei pentru pian solo" a fost primit cu entuziasm de critica internațională de specialitate și a fost desemnat discul anului 2015 de postul Radio România Muzical.

„Pentru un muzician, nu există mulțumire sufletească - dublată de satisfacție profesională - mai mare decât aceea de a prezenta pe meleaguri străine creațiile compozitorilor conaționali. Bucuria, dar și responsabilitatea, sunt cu atât mai mari atunci când vorbim de operele lui Enescu și de o scenă cu tradiția și importanța sălii Bozar din Bruxelles. Sper să reușesc să entuziasmez publicul belgian, ajutându-l să-l descopere (sau redescopere) pe George Enescu în toată complexitatea și strălucirea sa (mult peste cea a Rapsodiilor române - bijuterii geniale de tinerețe, de altfel). Alăturarea și încadrarea sa în programul acestui recital nu sunt nici ele întâmplătoare (lângă doi coloși ai epocii romantice - César Franck și Franz Liszt), evidențiind rădăcinile profunde, puternic ancorate în tradiția pianistică a Romantismului, pe de o parte (în Preludiul și Scherzo-ul în fa diez minor), precum și rolul de vizionar al compozitorului român în vârtejul turbulentului sec. XX (în bulversanta Sonată în Re major, op. 24 nr. 3)”, declară Raluca Știrbăț pentru ICR Bruxelles.

Cunoscutul muzicolog, scriitor și critic francez Jean-Charles Hoffelé, spunea despre Raluca Știrbăț, în decembrie 2015, în Artamag:

Raluca Știrbăț este o revelație: prodigioasă, cu degete virtuoase într-un joc pianistic orchestral, dar mai ales prin înțelegerea profundă, intimă a acestor texte muzicale cu o sintaxă atât de complexă; sentimentul este că ea se simte absolut acasă într-un univers sonor atât de aparte. Ascultați Carillon nocturne... [...] Această integrală este cu atât mai elocventă cu cât ea repune opera pentru pian enesciană în centrul marii literaturi scrise pentru acest instrument între cele două războaie, la echidistanță între concert français și noile perspective dezvăluite de Béla Bartók.

Raluca Știrbăț este laureată a numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale: Sanremo Classico și Stefano Marizza - Trieste (Italia), Virtuosi per musica di pianoforte - Cehia, marele trofeu Lira de aur al concursului Ciprian Porumbescu ş.a.

În 2011, la 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, Raluca Ştirbăţ a înfiinţat la Viena Societatea Internaţională George Enescu. Pasionată de cercetarea muzicologică, Raluca Știrbăț a obținut în 2014 titlul de doctor cu teza Creaţia pentru pian a lui George Enescu, apreciată de personalități marcante ale vieții muzicale românești drept „o reușită majoră și de referință pentru muzicologia românească”.

Programul recitalului din 30 octombrie, de la BOZAR, cuprinde lucrări pianistice de referință, Sonata op 24 nr. 3 în Re major, compusă de Enescu în perioadă finalizarii capoderei lirice Œdipe, dar și opere de César Franck și Franz Liszt, compozitori marcanți ai romantismului.

Acces: bilete 13 euro (-26 ani: 11,20 euro) accesibile on line aici sau la casa de bilete BOZAR + 32 2 507 82 00

Dată: 30 octombrie 2016, ora 11.00

Loc: sala Henry le Bouef, BOZAR, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles