„From Europe to Romania and Back: a European Musical Odyssey in 60 minutes”,la Maison des Arts et des Cultures -UCCLE, Bruxelles – La Ferme Rose, concert pentru sărbătorirea ZILEI EUROPEI (9 mai 2023)

Pentru a sărbători Ziua Europei, ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, propune publicului bruxelez, și nu numai, concertul de gală „From Europe to Romania and Back: a European Musical Odyssey in 60 minutes”, ce va fi susținut de reputatul violoncelist român Adrian Mantu și de fascinantul chitarist italian Marco Ramelli.


Proiectul combină tradiţia europeană profundă şi autentică a muzicii de cameră cu o abordare inovatoare, o fuziune artistică care prezintă, într-un spectacol incendiar și proaspăt, muzică din Europa sau conectată la Europa, de la Bach la Elgar, de la Paganini la Maya Badian, de la rock la muzică contemporană, din România în Belgia sau în întreaga Europă și înapoi în România.

Violoncelistul ADRIAN MANTU are o carieră impresionantă care l-a purtat în nenumărate țări din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii.

Dr. Adrian Mantu este fondatorul renumitului cvartet de coarde RTÈ ConTempo (1995), desemnat ‘cvartet în rezidență’ al Academiei Regale de Muzică din Londra, al RadioTeleviziunii Irlandeze (1999-2002), și al Irlandei de Vest - Galway (din 2002 până în prezent).

În 2022, i-a fost conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de președintele României Klaus Werner Iohannis, pentru contribuția sa la îmbogățirea culturii universale și promovarea imaginii României în lume.

Adrian Mantu a fost director artistic al numeroase festivaluri și a câștigat 12 concursuri naționale de violoncel/muzică de cameră din România (București, Iași, Constanța, Baia-Mare, Cluj, Suceava) și 16 premii internaționale la concursuri de violoncel/muzică de cameră (România, Italia, Bulgaria, Coreea de Nord, Republica Cehă, Germania, Austria, Marea Britanie.

A studiat violoncel și muzică de cameră cu Marin Cazacu, Radu Aldulescu, Laurence Lesser, Zara Nelsova și a avut onoarea să cânte în fața unor mari personalități (Michael D Higgins, Prințul Charles, Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea, Laureații Premiului Nobel și Starurile de la Hollywood). A compus și aranjat muzica pentru filmul „Trop Tard” (selectat la Festivalul de la Cannes), pentru „Band of Brothers” a lui Steven Spielberg și Tom Hank.

Cântă pe un violoncel modern „Gavaler” (inspirație după „Markevitch” al lui Stradivari), finanțat de Music Network, Arts Council și Departamentul de Turism, Cultură, Arte, Sport și Media din Irlanda. De asemenea, îi place să exploreze, atât violoncelul baroc, cât și cel electric.

Cel mai recent album al său „New Airs” a ajuns direct pe locul 3 în topurile clasice iTunes. Alte înregistrări ale sale pot fi găsite la casele de discuri Universal, Sony, Quartz, Deutsche Schallplatten și NMC.

Din 2022, Adrian Mantiu este violoncelist principal, atât al Orchestrei Simfonice Naționale, București, România, cât și al Philamonie der Nationen, Hamburg, Germania, dar și invitat, în mod regulat, ca violoncelist principal la orchestre prestigioase din Europa.

MARCO RAMELLI, chitară clasică, este o figură eclectică în lumea muzicală de astăzi. S-a remarcat ca interpret, profesor, organizator și compozitor.

În calitate de interpret, Marco Ramelli a fost distins cu diverse premii I la importante competiții internaționale din Italia, Spania, Marea Britanie și Franța. A fost invitat să concerteze la nivel mondial în săli de concerte importante, cariera sa concertistică incluzând și spectacole la mai multe festivaluri internaționale de muzică. Albumul său de debut „Energico” a fost lansat de Nimbus Alliance în 2013 și a cuprins muzică de Paganini, Llobet, Boyle și Takemitsu. În 2018, a lansat albumul Brilliant Classics, cu muzica solo completă de Federico Mompou și Roberto Gerhard. Un adept al muzicii contemporane, Marco Ramelli a compus și lansat peste cincizeci de compoziții pentru muzică solo de cameră.

Marco Ramelli a câștigat prestigiosul „Concurs mondial de compoziție pentru chitară”, iar muzica sa este interpretată de unii dintre cei mai apreciați soliști internaționali, inclusiv Lorenzo Micheli, Sean Shibe, Andrea Dieci și Andrea De Vitis.

A obținut un doctorat în artele spectacolului de la Universitatea din St Andrews (Marea Britanie), cu un portofoliu intitulat „The Composer and the Performer: An Intertwined Relationship”, care include spectacole de studio, un portofoliu de compoziții și interpretare, împreună cu un proiect de dezvoltare care explorează procesul de colaborare cu un lutier. A susținut prelegeri la diferite instituții și festivaluri, inclusiv Simpozionul de chitară din Hong Kong, Conservatorul Regal din Scoția, conservatorul DIT, RNCM Manchester, Instituto Superiore di Studi Musicali „Rinaldo Franci” și Instituto „Luigi Boccherini” Lucca.

Marco Ramelli este, de asemenea, director artistic al unor festivaluri de muzică din Italia, Cehia și Irlanda (Festivalul Corde d’Autunno din Milano, TouchTheSound Project). În 2018, a fost distins cu „Chitara de Aur 2018” de către comitetul științific al Conferinței Internaționale de Chitară „Michele Pittaluga”.

În plus, Marco Ramelli este și un profesor renumit. A susținut cursuri de master la importante instituții muzicale din Italia, Irlanda, Spania, Marea Britanie, Grecia, China și SUA. În prezent, este lector la Conservatorul TU Dublin.

Pe lângă toate acestea, Marco Ramelli are și diplomă de licență în informatică.

Locul special unde se va desfășura concertul, La Ferme Rose - martor al trecutului din Bruxelles, este o comoară unică a moștenirii Belgiei, un loc special de cultură și de întâlniri, oferit municipalității de moștenitorii renumitei familii Brugmann, un spațiu aparte care oferă publicului o varietate de proiecte culturale și artistice (expoziții, concerte, piese de teatru etc), dar și proiecte în care artele sunt promovate prin activități ‘altfel’ și unde se acordă prioritate actorilor culturali și artiștilor, un loc în care trecutul a redevenit prezent datorită unor proiecte derulate în spațiile conexe ale Fermei.

În cadrul programului concertistic, în Sala de Concerte, au loc evenimente care celebrează muzica clasică, dar nu numai: Vivaldi, Bach, muzică barocă, voci speciale, dar și fluier, clavecin, acordeon, theorba/oud, muzicieni de anvergură din toată lumea fiind prezenți în fața unui public meloman constant.

În contextul marcării Zilei Europei, prin intermediul acestui eveniment, dorim să celebrăm muzica românească, dar și cea europeană, clasică, contemporană, modernă, într-un spațiu belgian cultural prestigios, prilejuind mediului diplomatic, cultural, academic, dar și diasporei române, ‘întâlnirea’ cu un spectacol muzical proaspăt, în care fuziunea stilurilor și elementelor cross-over vor electriza audiența.

Evenimentul constituie o platformă de mare calitate, atât pentru promovarea muzicii și a artiștilor români, cât și pentru transmiterea mesajelor de diplomație culturală a României, o dată în plus cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei în Belgia - țara devenită reper european.

Programul prezentat a fost conceput pentru a atrage un public larg. Astfel, se va crea un context cultural-diplomatic de înaltă ținută, excepțional din punct de vedere artistic, pe măsura importanței sărbătoririi Zilei Europei.

Reprezentanța ICR Bruxelles are colaborări de tradiție cu mediul cultural din Benelux, iar colaborarea repetată cu Centrul Cultural La Ferme Rose din Bruxelles se înscrie în strategia reprezentanței de continuare a dezvoltării relațiilor de colaborare cu instituții culturale din spațiul de referință.

În luna mai 2023, ICR Bruxelles susține, împreună cu parteneri prestigioși din Benelux, organizarea unei serii de proiecte de diplomație culturală, evenimente de promovare a valorilor românești în context european, a dialogului cultural transfrontalier. Promovarea excelenței și creativității artiștilor români contemporani constituie o prioritate a strategiei ICR Bruxelles.