Filmul TRIO al regizoarei Ana Dumitrescu, proiectat la Paris

Filmul documentar românesc Trio, realizat de sibianca Ana Dumitrescu, va fi proiectat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris, marți, 22 octombrie 2019, ora 18.00, la Cinematograful Diagonal din capitala franceză, în prezenţa regizoarei și a actorilor Gheorghe și Sorina Costache. 

Filmul, o coproducţie franco-română, a fost selecţionat în cadrul  festivalului cinematografului mediteranean CINEMED,  ce se desfășoară în perioada 18-26 octombrie 2019 în orașul Montpellier din Franța.

Pelicula, filmată în alb negru, are o durată de 82 minute și spune povestea de iubire țesută în jurul unei viori, a posesorului acesteia dar şi a soţiei violonistului.

Premiera oficială este prevăzută în Franța în aprilie 2020 și în România în octombrie 2020; Trio este ultimul film al realizatoarei Ana Dumitrescu, realizatoare cunoscută prin filmul Licu, Une histoire Roumaine, care a  să participat la mai multe festivaluri, câștigând chiar marele premiu la festivalul de film de la Leipzig.

CINEMED a fost fondat în 1979 de echipa clubului de cinema Jean-Vigo, din Montpellier, un club extrem de activ datând din anii '50. Numit inițial „Întâlniri cu cinematograful mediteranean" (« Rencontres avec le cinéma méditerranéen»), manifestarea a devenit «Festival International du Cinéma Méditerranéen de Montpellier» în 1989, adoptând din acel moment și o secțiune dedicată competiției. Printre organizatori se află de altfel și La Quinzaine de Cannes.

De la an la an festivalul a crescut în imagine și public prezent, ajungând în 2010 la 75.000 de spectatori, 85.000 în 2014 și 100. 000 în 2017.

Obiectivul acestui festival din al cărui juriu au făcut parte de-a lungul anilor mari actori francezi sau din străinătate, este cunoașterea cinematografiei din bazinul mediteranean, din jurul Mării Negre, din Portugalia și Armenia.

Invitaţii de onoare ai festivalului sunt realizatorii Costa Gavras și André Téchiné.