Filme româneşti de referinţă pentru românii din Valea Timocului

Zece filme de referinţă din filmografia românească vor fi prezentate comunităţii româneaşti din Valea Timocului (Serbia), prin intermediul postului regional Radio-Televiziunea „Craina" din Negotin. Acţiunea se va desfăşura pe parcursul acestui an şi este susţinută de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi DACIN SARA - Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual.
Românii din estul Serbiei vor putea viziona filmele: Pădurea spânzuraţilor (regia Liviu Ciulei), Amintiri din copilărie (regia Elisabeta Bostan), Tinereţe fără bătrâneţe (regia Elisabeta Bostan), Mere roşii (regia Alexandru Tatos), Cursa (regia Mircea Daneliuc), Prin cenuşa imperiului (regia Andrei Blaier), Nunta de piatră (regia Mircea Veroiu/Dan Piţa), Ion - Blestemul pamântului, blestemul iubirii (regia Mircea Mureşan), Moromeţii (regia Stere Gulea) şi Cel mai iubit dintre pământeni (regia Şerban Marinescu). Difuzarea cu titlu gratuit a filmelor vine în completarea proiectului Mediateca românilor din Timoc, derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării.

Românii/vlahii din Timoc sunt consideraţi în Serbia „un grup etnic de origine necunoscută", încercându-se acreditarea ideii că ar fi de origine slavă.Comunitatea românească din Serbia este concentrată în special în arealul delimitat de râul Morava (la apus), Dunăre (partea de nord) şi Timoc (partea de sud-est) şi, după surse comunitare, numărul românilor/vlahilor din aceste ţinuturi este de peste 350.000. Aceştia trăiesc în 154 de localităţi (sate şi comune), compacte din punct de vedere etnic şi în 48 de localităţi cu populaţie mixtă româno-sârbă. Pentru păstrarea identităţii culturale şi lingvistice, ONG-urile româneşti din Timoc au găsit o soluţie inedită: au cumpărat, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, zeci de ore de emisie la radioteleviziunea „Craina" din Negotin. Filmele amintite mai sus vor fi difuzate în limita orelor de emisie achiziţionate.