Filme din România, Rusia, Coreea de Sud şi Polonia, la Bucharest International Film Festival (BIFF)

Filme din România, Rusia, Coreea de Sud şi Polonia se vor întrece, pentru Marele Premiu, Premiul pentru Regie şi Premiul pentru Scenariu, în cadrul competiţiei internaţionale a Bucharest International Film Festival, desfășurat în perioada 27 august – 3 septembrie 2020 și ajuns la cea de-a 16-a ediție.

În competiţie vor intra „Călătoria fantastică a Maronei“, coproducţie România-Franţa-Belgia, în regia Ancăi Damian, „Beanpole“, Rusia, în regia lui Kantemir Balagov, „Jazzy MisFits“, Coreea de Sud, regia Yeon-woo Nam, „The Woman Who Ran“, Coreea de Sud, regia Hong Sang-soo, şi „Corpus Christi“, Polonia, regizat de Jan Komasa. Cele cinci filme noi, prezente în mari festivaluri și realizate de cineaști apreciați – unii consacrați, alții la început de drum – vor fi evaluate de un juriu internațional. În secțiunea Panorama vor fi incluse câteva dintre cele mai titrate filme din ultimul an, ale unor regizori-cult.

Festivalul este organizat de Fundaţia Charta, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Institutului Cultural Român și al Centrului Național al Cinematografiei.

Anul acesta, BIFF se va desfăşura exclusiv în spaţii outdoor, la Cinema Muzeul Ţăranului Român, Grădina cu Filme - Cinema & More a Creart din Bucureşti şi Opera Comică pentru Copii din București.

De asemenea, pentru prima dată în istoria festivalului, va fi organizată o competiție de scurtmetraje destinată provocărilor sociale ale lumii, intitulată Socially United in Cinema.

Biletele vor putea fi achiziționate de pe eventbook.ro.

Parteneri: Cinema Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme – Cinema & More a Creart din București și Opera Comică pentru Copii, Ambasada Republicii Coreea în România, KOFIC (Korean Film Council), Crama Histria, PATER, La Mama, Olympus, Valvis Holding - Aqua Carpatica, BMW Group Romania, Zăganu.

Parteneri Tradiționali: Independența Film, Bad Unicorn, DHL, UCIN, Eventbook

***

„Călătoria fantastică a Maronei“, România-Franța-Belgia, 2019

Cel mai recent film de animație semnat de regizoarea Anca Damian este o coproducție România-Franța-Belgia. O cățelușă trece pe la mai multe familii, trăieşte întâmplări triste și mai puţin triste. „A vedea lucrurile prin ochii unui câine este similar cu a te uita în oglindă pentru a privi adevărul în față. Destinul Maronei este în același timp simplu, esențial, individual și universal. Trăiește în prezent, bucură-te de lucrurile mici, acestea sunt adevărate lecții de fericire pentru oameni din partea unui câine“. - Anca Damian

„Beanpole“, Rusia, 2019

Cel mai recent film al lui Kantemir Balagov, „Beanpole” a avut premiera la Festivalul de la Cannes 2019, în secțiunea „Un Certain Regard“. Acțiunea filmului se petrece la Leningrad, în anul 1945. Într-un oraș devastat și mutilat, două prietene – Masha și Iya – caută să supraviețuiască, și, într-un fel, reușesc. „Beanpole“ este o dramă istorică prin care regizorul de numai 29 de ani se reafirmă și se impune din nou între cineaștii contemporani, care au și vor avea un cuvânt de spus în viitorul acestei arte.

„Jazzy MisFits“, Coreea de Sud, 2019

„Jazzy MisFits” este debutul tânărului regizor sud-coreean Yeon-woo Nam. Filmul prezintă povestea unei tinere cântărețe care își regăsește mama. Cele două pleacă împreună în căutarea surorii mai mici a cântăreței, dispărută fără urmă, cu banii familiei.

„The Woman Who Ran“, Coreea de Sud, 2019

Hong Sang-soo a revenit la Berlinale, în 2020, cu filmul „The Woman Who Ran” și a obținut Ursul de Argint pentru „Cea mai bună regie”. În epoca dominată de conaționalul său Bong Joon-ho, Hong Sang-soo propune un film fermecător, cu personaje nevrotice și sofisticate. Filmul este construit sub forma unui triptic, personajul principal fiind actrița Kim Min-hee (Gam-hee), colaboratoarea lui Hong Sang-soo, cunoscută publicului pentru roluri de excepție: „Slujnica”, în regia lui Park Chan-wook, sau „Grass”, în regia aceluiași Hong Sang-soo. Pentru prima data singură, fără soțul ei, Gam-hee pornește într-o călătorie în care va întâlni bărbați enervanți și trei femei sofisticate. Lumea personală a protagonistei se va schimba radical.

„Corpus Christi“, Polonia, 2019

Regizat de Jan Komasa, prezentat la Festivalul de la Veneția (2019) și nominalizat la premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”, „Corpus Christi” este povestea unui fost condamnat care dorește să se înscrie la seminar și să devină preot după ce este eliberat. Însă societatea nu îi permite. Bartosz Bielenia, cel care îl interpretează pe Daniel, a obținut premiul Silver Hugo pentru rolul lui Daniel la Festivalul Internațional de Film de la Chicago.

https://biff.com.ro/