Festivalul Filmului European din România, în premieră la Chișinău

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru prima dată la Chișinău, unde va poposi timp de trei zile, între 21 și 23 iunie 2019, la Cinematograful Odeon (cu proiecții de filme) și Teatrul Satiricus (cu un spectacol de teatru). Accesul la proiecții este gratuit.

Ediția FFE din Chișinău debutează vineri, 21 iunie 2019, de la ora 19:00, cu filmul Parking (România, 2019), cel mai recent film al regizorului Tudor Giurgiu (care a mai realizat Despre oameni și melci, De ce eu? și a produs Moromeții 2). Filmul este inspirat de bestseller-ul scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, Apropierea, și spune povestea lui Adrian, un emigrant ilegal în Spania, a cărui călătorie spre o viață mai bună și în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare și plină de provocări. Actorul Mihai Smarandache va fi prezent la proiecția de gală și la sesiunea de întrebări și răspunsuri care va urma filmului.

Filmul este capabil să construiască punți și să consolideze valori comune. Totodată, îl poate arăta pe „celălalt” într-un fel care să ni-l apropie pentru a-l înțelege mai bine, ceea ce reprezintă, de fapt, esența diplomației culturale în slujba căreia ne canalizăm toate eforturile. Festivalul nostru a mizat întotdeauna pe varietate, incluziune și dialog, iar pasul pe care îl facem în afara Uniunii Europene, în chiar anul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, este un jalon de normalitate. Colaborarea excelentă cu partenerii și prietenii de peste Prut ne dă speranțe că legăturile între culturile noastre cu rădăcini comune se vor amplifica, în beneficiul ambelor popoare”, afirmă președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu.

Festivalul rămâne fidel țelului de-a lua pulsul Europei și propune o panoramare subiectivă, filtrată artistic, a temelor dominante pentru societatea contemporană. Dacă doriți să cunoașteți cum reflectă arta cinematografică problemele, preocupările și personalitățile continentului de ieri și, mai ales, de azi, nu ratați proiecțiile acestei ediții.

Selecția de la Chișinău cuprinde filme pecum:

Un prinț și jumătate (România, 2018), omică bijuterie intimistă a regizoarei Ana Lungu despre un cerc boem de actori și regizori de teatru, care îi are, printre protagoniști, peIris Spiridon,Marius Manole, István Teglas, László Mátray, Emilian Oprea și George Gâdei.

Jurnalul familiei -escu (România, 2019), un documentar antropologic, comic și emoționant al lui Șerban Georgescu despre societatea românească din ultima sută de ani, despre identitate și națiune este și o metaforă a familiei.

Îmi rupi inima (Austria, 2018) al regizoarei Alexandra Makarová este un film despre viața de la periferie, despre natura umană, compromisurile pe care le facem și cât de departe mergem pentru a ne împlini visurile.

În selecția de la Chișinău, un rol aparte îi revine filmului Donbass, o coproducție Germania - Ucraina - Franţa - Olanda - România, 2018, în regia lui Sergei Loznitsa, una dintre cele mai puternice voci contemporane din cinematografie, despre lumea multifaţetată a războiului civil din Ucraina de Est, film distins cu Premiul de regie la Cannes, anul trecut, secțiunea Un Certain Regard.

Alte filme de neratat sunt: Durerea, o producție Franța-Belgia, în regia lui Emmanuel Finkiel, o adaptare a romanului autobiografic cu același nume, scris de Marguerite Duras în 1944 și publicat în 1985, Egon Schiele: Moartea și Fecioara (Austria / Luxemburg, 2016), în regia lui Dieter Berner, mai mult decât o biografie a lui Egon Schiele, artistul ale cărui lucrări au scandalizat societatea vieneză la început de secol XX și Piciorul meu stâng (Irlanda, 1965), în regia lui Jim Sheridan, o adevărată capodoperă, film inclus în Secțiunea FFE Clasic, povestea reală a scriitorului irlandez Christy Brown, care suferă de paralizie cerebrală încă de la naștere, cu Daniel Day-Lewis în rol principal.

Punem sub lupă și viața satului din Republica Moldova prezentând trei scurtmetraje documentare MoldVOX, realizate în cadrul atelierului de filme documentare Moldox la Țară, condus de regizoarea Nora Agapi: Sport pe ruine, Alisa în țara..., Printre stânci și facilitând o întâlnire cu realizatorii: Viorel Plopa & Veaceslav Botezatu, Carolina Buimestru și Maria Guțu.

La Chișinău avem și o secțiune dedicată sinergiei dintre teatru și cinema, de data acesta cu filme care devin piese. Spectatorul va avea posibilitatea să vadă cât de diferit se spune o poveste pe film în comparație cu teatrul. Va putea constata că, împotriva tuturor diferențelor, ele se completează și sunt capabile să nască o formă de expresie hibridă, ce reușește să surprindă complexitatea vieții în care trăim.

Astfel, vă prezentăm Persona – filmul (r. Ingmar Bergman) și Persona – spectacol de teatru (r: Peter Kerek, cu: Alina Berzunțeanu și Emilia Bebu), acesta din urmă jucându-se la Teatrul Satiricus.

PROGRAM:
Vineri 21 iunie – Gala de deschidere a FFE
19:00 PARKING – r: Tudor Giurgiu / România / 2019 / 110’

Sâmbătă 22 iunie
12:00 Persona – r: Ingmar Bergman / Suedia / 1966 / 84’
13:30 Jurnalul familiei -escu / Being Romanian: a Family Journal – r: Șerban Georgescu/ România / 2019 / 95’
15:30 Îmi rupi inima / Crush my Heart – r: Alexandra Makarová / Austria / 2018 / 99’
17:30 Donbass – r: Sergey Loznitsa / Germania / 2018 / 122’
20:00 Filme MOLDVOX:
Sport pe ruine - r: Viorel Plopa & Veaceslav Botezatu

Alisa în țara... - r: Carolina Buimestru

Printre stânci - r: Maria Guțu

Teatrul Satiricus
20:00 Persona (după un film de Ingmar Bergman) – regia: Peter Kerek / 2019 / 75’ (spectacol de teatru)

Duminică 23 iunie
12:30 Piciorul meu stâng / My Left Foot: The Story of Christy Brown – r: Jim Sheridan / Irlanda / 1989 / 98’
14:30 Durerea / Memoir of War – r: Emmanuel Finkiel / Franța / 2018 / 126’
17:00 Egon Schiele: Moartea și Fecioara / Egon Schiele: Death and the Maiden – r: Dieter Berner / Austria / 2016 / 109’
19:00 Un prinț și jumătate / One and a Half Prince - r: Ana Lungu / România / 2018 / 105’

***

Programul complet al ediției 23.FFE este disponibil pe: www.ffe.ro

Anul acesta, 23.FFE se desfășoară în perioada 11-30 iunie, seria orașelor ce găzduiesc proiecțiile din festival cuprinzând: București (11 – 23 iunie), Chișinău – Republica Moldova (21 – 23 iunie), Râmnicu Vâlcea (21 – 23 iunie), Târgu Mureș (21 – 23 iunie) și Sibiu (28 – 30 iunie).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și al Uniunii Cineaștilor din Romania, sub egida EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale ale ţărilor europene în România.

Organizatorii mulțumesc Moldova Film pentru sprijinul în realizarea proiecțiilor, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și partenerilor media.