Festivalul "Fête au(x) Château(x)", Belgia, 19-26 iunie 2022

ICR Bruxelles promovează prezența artiștilor români la Festivalul "Fête au(x) Château(x)", eveniment cultural de excepție, organizat de Asociația BleuHorizon asbl, care se va desfășura în cadrul încântător al celor mai frumoase castele și monumente istorice din Valonia și Regiunea Bruxelles, Belgia, ce își vor deschide porțile special pentru acest eveniment.


Festivalul va cuprinde muzică medievală, World Music, teatru pentru adulți și copii, ateliere și animații medievale, prinți și personaje fabuloase, dans, expoziții de pictură și fotografie, ateliere de instrumente muzicale, artiști veniți din 12 țări ale lumii într-un eveniment unic, în care artiștii români și cei moldoveni dețin „rolul” principal, aceștia fiind prezenți pe scenă în fiecare zi a festivalului.

Primăriile diverselor localități în care se află aceste castele, ca și proprietarii acestora, au manifestat un interes deosebit pentru eveniment, care va găzdui artiști de renume din România, Republica Moldova, Belgia, Grecia, Corsica, Israel, Cuba și America de Nord.

„Scopul acestui eveniment este să ‘profităm’ de cadrul minunat al patrimoniului belgian pentru a pune în valoare,în primul rând, cultura românească. De asemenea, se dorește promovarea multiculturalismului, o mai profundă cunoaștere între diverse culturi ale Europei și ale lumii, ca și între popoarele acestora, prin intermediul frumosului, al artei.” Simona Ivanciu – CEO BleuHorizon asbl, organizatorul festivalului.

Spicuim, în continuare, evenimente din programul festivalului care vor avea în prim plan artiști români și moldoveni de mare valoare:

Duminică,19 iunie, are loc deschiderea oficială a Festivalului, la Château de Godinne. De la 19:00, la Château Corroy, marele compozitor EUGEN DOGA va concerta acompaniat de muzicieni ai Teatrului Național de Operă și Balet dinChișinău. Luni, 20 iunie, la Ferma Château de Godinne, TRONOS - corul oficial al Patriarhiei Române – va susține un concert de muzică bizantină. Miercuri, 22 iunie, la Château de Crupet, va concerta trupa TREI PARALE – România, iar vineri, 24 iunie, la Teatrul Vaudeville, CRISTOFOR ALDEA TEODOROVICI – Republica Moldova. Sâmbătă, 25 iunie, la Château de Beloeil, ansamblul PLĂIEȘII va susține un spectacol folcloric de muzică și dans, iar GHEORGHE ZAMFIR, artistul român denumit “Regele Naiului”, va avea un concert de excepție. Festivalul se încheie, în data de 26 iunie, cu un foc de artificii, un corolar al lumii de basm creată de Fête au(x) Château(x).

Festivalul "Fête au(x) Château(x)" reprezintă o triplă axă culturală. Astfel, artiști renumiți din lumea largă se reunesc în concerte ce se desfășoară la castele și locuri istorice care, în cea mai mare parte, nu sunt accesibile publicului larg.

De asemenea, "Fête au(x) Château(x)" reprezintă și o triplă axă socială, acest festival propunându-și să lupte împotriva prejudecăților și rasismului prin prezentarea a ceea ce are de oferit fiecare țară invitată din punct de vedere cultural, cu prezentări ale artiștilor și ale țărilor de proveniență și scurte intervenții ale ambasadorilor acestora, cultura devenind accesibilă publicului larg. Organizatorii colaborează cu refugiații din centrele de primire ale Crucii Roșii, astfel spectacolele ‘ajung’ și la persoanele greu deplasabile (vârstnici, bolnavi, persoane cu dizabilități, fără adăpost etc.) .

Prin intermediul acestui eveniment se dorește celebrarea artei, a muzicii vechi, dar și a celei contemporane, moderne, a muzicii lumii, într-un spațiu belgian cultural prestigios, prilejuind mediului cultural, publicului european, dar și diasporei române, ‘întâlnirea’ cu spectacole proaspete, în care fuziunea stilurilor va electriza audiența.

Programul prezentat a fost conceput pentru a atrage un public larg. Astfel, se va crea un context cultural-diplomatic de înaltă ținută, excepțional din punct de vedere artistic, într-un mediu de poveste, festivalul desfășurându-se pe domenii medievale de o frumusețe aparte, care vor aduce în prim-plan istoria locurilor.

Organizația BleuHORIZON ASBL a realizat, de-a lungul timpului, multe evenimente care au pus în valoare cultura română : *festivalul ‘Din dragoste pentru frumos’ ; * ‘Expo România la Bruxelles’- cu ocazia președinției României la Consiliul Uniunii Europene ; * Spectacolul ‘Dacă noi ne iubim’ al trupei Victory of Art din București ; * Concertul grupului Tronos etc.

Reprezentanța ICR Bruxelles are colaborări de tradiție cu mediul cultural din Benelux, iar colaborarea cu BleuHorizon asbl se înscrie în strategia reprezentanței de continuare a dezvoltării relațiilor de colaborare cu instituții de anvergură din spațiul de referință.

ICR Bruxelles continuă seria de proiecte ce promovează excelența culturală românească din toate domeniile artistice, fiind un vector esențial al diplomației culturale din spațiul Benelux.