Expresiile dansului contemporan în România cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, coregraful Cosmin Manolescu, directorul executiv al Fundației Gabriela Tudor, ne introduce în universul dansului contemporan și vorbește într-un interviu inedit despre corp și emoții. 

Pentru a sărbători această zi,  în data de 29 aprilie,  Institutul Cultural Român din Madrid prezintă și cea mai recentă producție a Fundației Gabriela Tudor, documentarul „Simple Plăceri", realizat de artista Alina Ușurelu în septembrie 2019, alături de Ana Cristina Leonte, Andreea Belu și Ana Maria Guguian. „Simple Plăceri" este un film realizat în cadrul programului Platforma ZonaD, cu sprijinul Muzeului Național de Hărți și Cărți Antice și al Centrului Național de Dans din București.

Cele două materiale video sunt disponibile pe rețele sociale ale ICR Madrid, Facebook, Twitter  și Youtube.

„Fiecare înțelege dansul contemporan într-un mod diferit. Limbajele dansului contemporan sunt diverse. Putem chiar să întâlnim dans contemporan în nemișcare, sau dacă ne uităm la mișcările stolurilor de păsări. Dansul contemporan poate fi emoția întâlnirii cu un spațiu foarte diferit. De ceva vreme, pentru mine dansul contemporan înseamnă întâlnirea cu oamenii, cu experiențele lor. Am dansat și dansez din ce în ce mai mult în spații foarte diferite.

Dansul este în același timp o expresie a lumii în care trăim (...) 

Ce frumos ar fi să ne oprim măcar pentru o clipă din această continuă mișcare, alergare în care suntem. Așa că, vreau să vă propun ceva: în această zi specială a dansului, Ziua Internațională a Dansului, mesajul meu este să dansăm.", este mesajul lui Cosmin Manolescu adresat tuturor iubitorilor dansului.

Cosmin Manolescu este coregraf și performer, director executiv al fundației Gabriela Tudor, una din primele structuri de dans care a avut un rol important în promovarea si dezvoltarea dansului contemporan în România. Spectacolele și proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening, au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. În cei peste 20 ani de activitate profesională, a organizat numeroase proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere). 

În prezent, Cosmin Manolescu este interesat de schimburi interculturale, colaborarea artistică cu coregrafi străini, experiment și inovație artistică, creând spectacole care provoacă publicul.

Mai multe informații :

La 29 aprilie 1982, la inițiativa Comitetului Internațional de Dans, a fost proclamată de UNESCO  Ziua Internațională a Dansului, o zi care coincide cu aniversarea dansatorului francez Jean-Georges Noverre (29 aprilie 1727 – 19 octombrie 1810), unul dintre creatorii baletului modern.
Obiectivul Zilei Internaționale a Dansului este de a-i reuni pe cei care au ales această disciplină artistică și care, prin ea, au reușit să depășească tot felul de bariere culturale, politice și etice, sărbătorind dansul în toată diversitatea sa.