EXPOZIȚIE: “România Flashback” de Andrei Pandele și Florin Andreescu, la Barcelona

Primăria din Barcelona organizează între septembrie 2014 și ianuarie 2015 un ciclu de expoziții “Europa 25” cu ocazia aniversării a 25 de ani de la căderea zidului din Berlin. Artiștii Andrei Pandele și Florin Andreescu participă cu expoziția “România Flashback”, prezentând un portret al societății românești din timpul ultimilor ani ai dictaturii lui Ceaușescu.
Organizează: Primăria din Barcelona, Consulatul General al României la Barcelona și Institutul Cultural Român de la Madrid.


România Flashback
Artiști: Andrei Pandele și Florin AndreescuLocație: Castell de Montjuïc (Carretera de Montjuïc, 66, 08038 Barcelona)Program de vizită: de luni până duminică, de la 10.00 la 18.00
Perioada: 1 octombrie 2014 – 11 ianuarie 2015Inaugurare: miercuri, 1 octombrie, ora 18.00, Castell de Montjuïc

Acum 25 de ani, în anul 1989, odată cu căderea zidului din Berlin, Uniunea Sovietică a început să înainteze către dezmembrare (1991). Popoarele din Europa Centrală şi de Est, dominate de sistemul comunist sovietic au pornit procesul eliberării şi transformării în state democratice. În acest context, societatea românească s-a răsculat împotriva dictaturii din Republica Socialistă România. Guvernul român, axat pe cultul personalităţii lui Nicolae Ceausescu şi al clanului familiei sale, a fost singurul care a acţionat cu violenţă împotriva populaţiei, în momentul prăbuşirii sale.

Expoziţia prezintă o selecţie de documente vizuale realizate în ultimii ani ai regimului. Fotografii români Andrei Pandele şi Florin Andreescu, din clandestinitate şi eschivând controlul Securităţii – poliţia secretă din timpul dictaturii – au captat pe de o parte, viaţa cotidiană a unei societăţi sărăcite de-a lungul ultimilor ani ai dictaturii şi pe de alta, emotivitatea şi dramatismul revoluţiei populare din decembrie 1989 – care urma să culmineze cu arestarea, condamnarea şi executarea lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale.


Program Europa 25