Expoziție, prezentare de carte și proiecție de film la ICR Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul a organizat în zilele de 18 și 19 decembrie 2015 un program cultural ca re a inclus vernisajul expoziției „Copilăria părinților noștri", realizată de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași; prezentarea ediției a doua a traducerii în limba turcă a volumului „Sunt o babă comunistă", de Dan Lungu, traducător Leila Ünal și proiecția filmului cu același nume, în regia lui Stere Gulea.

Astfel, vineri, 18 decembrie, la orele 18:30, a avut loc vernisajul expoziției „Copilăria părinților noștri", în prezența domnului Dan Lungu, director al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași, și a muzeografilor Corina Irimiță și Iulian Pruteanu, coordonatorii expoziției.

Expoziția „Copilăria părinților noștri" a fost realizată în urma unui proiect lansat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Interact Iași Curtea Domnească și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate" Iași, o expoziție-experiment, concepută de către liceeni - de la alegerea temei, strângerea obiectelor până la realizarea și promovarea evenimentului.

În mod firesc, această expoziție este construită în jurul unei întrebări care preocupă în general generația tânără: cum era în comunism? cum şi-au petrecut copilăria şi tinereţea părinții noștri și chiar unii dintre noi? cum lucrau, munceau, învățau, se relaxau părinții noștri în acea perioadă?

Copilăria părinților noștri are rolul de a cultiva tinerilor, adolescenților sentimentul că ei înșiși pot participa la reconstrucția memoriei și la scrierea istoriei. Împărțită în două secțiuni - școală și familie -, lumea reconstruită de liceenii ieșeni a cuprins obiecte tipice perioadei: insigne de pionier, carnetul de evidențiere a activității pionerului, sticla de Pepsi-Cola, cutia de bomboane extrafine de ciocolată, lanterna „Panda", muzicuța, penarul școlar, diapozitivele istorice sau diferite alte materiale didactice etc.

Fiecare dintre obiectele incluse în expoziție înseamnă o poveste, care reconstituie -parțial - o perioadă istorică și socială din România.   

Obiectivul esențial a fost acela de a păstra în istorie, dar și în memoria colectivă mai ales în rândurile tinerilor câteva mărturii despre ce a însemnat viața cotidană din perioada comunismului în România.

Ziua de 19 decembrie a fost dedicată prezentării volumului „Sunt o babă comunistă!", una dintre cele mai traduse cărți ale anului 2009, aflată deja la cea de a doua ediție în limba turcă. Prezentarea și lectura, în limbile română și turcă, au fost susținute de către Dan Lungu și traducătoarea volumului în limba turcă, doamna Leila Ünal. Publicul prezent, peste 60 de persoane, a intrat în jocul instituit de autor și traducător, punând întrebări și povestind atât celor mai tineri, cât și publicului turc amintiri din perioada comunistă.

Prezentarea de carte a fost urmată de proiecția filmului cu același nume realizat de Stere Gulea în anul 2013. Stere Gulea spune despre filmul său: „ceva ce e puţin mai rar în filmul românesc din ziua de azi: normalitate, haz, oameni care ţin unul la altul, care au un simţ al solidarităţii dezvoltat. «Sunt o babă comunistă» e un film cu oameni normali, simpli, care ne face să vedem că lumea nu e plină doar de neajunsuri."  Din distribuție fac parte Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea, Anca Sigartău şi Ana Ularu.

Prin aceste evenimente, ICR Istanbul contribuie la îndeplinirea unor obiective deosebit de importante și care vizează în principal, atragerea unui public tânăr, dornic de a cunoaște o cultură diferită prin intermediul unei expoziții realizate de persoane de vârstă apropiată, promovarea literaturii române contemporane și a traducerii acestora în limba turcă, dar și prezentarea în premieră la sediul ICR Istanbul a unui film românesc contemporan.