Expoziţie Constantin Udroiu la Roma

Miercuri, 3 februarie, la ora 18.30, în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania va fi vernisată expoziţia artistului Constantin Udroiu, cu ocazia împlinirii vârstei de optzeci de ani. Mare maestru al artei bizantine, Constantin Udroiu este unul dintre cei mai fertili artişti ai diasporei române. Recurgând la o cromatică solară, artistul a păstrat în opera sa un loc central icoanei bizantine şi propriei românităţi, în condiţiile în care biografia sa a fost greu marcată de regimul comunist.
Constantin Udroiu s-a născut la Bucureşti în 1930, trăieşte şi pictează la Roma. Profund legat de tradiţia culturală a ţării sale, Constantin Udroiu este un pictor de icoane bine cunoscut în mediile artistice italiene. Profesor la Universitatea din Bucureşti, a fost arestat şi condamnat de regimul comunist la 22 de ani de închisoare, de unde a fost eliberat după 10 ani (1954-1964). Dintre expoziţiile personale (peste 200) cele mai semnificative au avut loc la Paris, Lutry, Avignon, Amsterdam, Bordeaux, Carpentras, Atena, Barcelona, Lisabona, iar după căderea regimului comunist în România la Bucureşti, Târgovişte, Cluj. Constantin Udroiu este membru în senatul Accademiei Internaţionale de Artă Modernă din Roma.
Expoziţia are loc sub patronajul Ambasadei României în Italia, al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun si al Academiei Internaţionale de Artă Modernă din Roma. Vor lua cuvântul Dante Maffia - critic de artă, prof. Bruno Mazzoni - Univ. din Pisa, Goffredo Palmerini - jurnalist, Pierdomenico Di Candia - vicar general al Arhidiecezei din Matera. Vor fi prezenţi la inaugurare Excelenţa sa dl. Răzvan Rusu - Ambasador al României în Italia, George Bologan - ataşat cultural al Ambasadei României în Italia.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 3-14 februarie 2010.