Expoziție colectivă de pictură și fotografie „NOSTALGIE” la Palma de Mallorca

Patru artiști plastici români și un artist spaniol invitat sunt autorii expoziției colective intitulată „NOSTALGIE”, care va fi deschisă la sala de expoziții Skylight din Palma de Mallorca în perioada 17- 23 iulie 2025.Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Consulatul onorific al României din Insulele Baleare, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Vernisajul are loc la data de 17 iulie, de la ora 19:30, cu participarea sopranei Olga Shine.

Adresa: Carrer del Marquès de la Sènia, 34, Ponent, 07014 Palma, Illes Balears.

Artiștii expozanți sunt pictorii Daniel Zlota, Roxana Irimia, Flavius Lucăcel, fotograful Jeno Mayor și artista invitată, Marga Bermejo.

Proiectul își propune promovarea artelor plastice și recuperarea motivelor tradiționale românești, a materialelor și tradițiilor și reinterpretarea acestora în cheie modernă. Este o întoarcere la radacini, la tradiții și la locurile dragi din universul personal al fiecărui artist participant.

Daniel Zlota este pictor, arhitect, antreprenor, călător, visător.Cu o carieră de succes în arhitectură și design interior, artistul este acum în întregime dedicat primei sale pasiuni, pictură. Absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, Daniel nu s-a mulțumit doar cu partea tehnică a meseriei sale și a ales să trateze și o altă abordare. Daniel Zlota combină excelent tehnici mixte, cum ar fi vopsea acrilică, acuarelă, creion, cărbune, pastel și colaj. Lucrările sale sunt impresionante prin modul în care  folosește culori, exprimând uoptimism, autenticitate și dorința de a se bucura de viață. Daniel  găsește inspirație în călătoriile sale, viața de familie și muzica. Îi place să experimenteze și să inoveze cu proiecte originale, ar fi Bio Art, Emotion Touch și Art Collage. Lucrările sale sunt în colecții personale din întreaga lume: SUA, Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franța, Bulgaria, Republica Cehă și România. Dorința sa este de a expune în cât mai multe locuri din întreaga lume, astfel încât arta lui poate fi văzută, auzită și trăită. 

Flavius Lucăcel (pseudonimul lui Gheorghe Traian Lucăcel) s-a născut pe 26 august 1968 la Aluniş, jud. Sălaj. Pictor cu numeroase expoziții la activ și totodată dramaturg jucat și publicat, clujeanul este un polivalent greu de prins într-o formulă. A publicat 13 volume de teatru, a fost nominalizat pentru Premiul UNITER pentru cea mai bună piesa a anului 2015 (Singurătatea pietrelor), a obținut numeroase premii, printre care Premiul Piesa anului conferit de Clubul Dramaturgilor din Bucureşti, Premiul „Radu Stanca” al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România sau Premiul „Negoiţă Irimie” al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor. A prezentat o serie de spectacole-lectură și are la activ numeroase proiecte expoziționale.Tablourile sale sunt practic rame de ferestre recondiționate care încadrează obiecte textile reconvertite: cămăși și cuverturi, vestoane și cearșafuri, ștergare și covoare de perete.

Roxana Irimia este pictoriță, ilustratoare și creatoare de modă. Locuiește în Spania de mulți ani, dar cultura românească este foarte prezentă în opera sa. Picturile sale, în mare parte portrete ale unor femei din diferite colțuri ale României sunt o multitudine de culori și broderii, care  prind viață sub pensula artistei.  Instantanee care se învârt în jurul emblematicei „Ie”. „Prin portretele mele vorbesc despre diferite regiuni precum Maramureșul, Transilvania, Muntenia sau Moldova”. Sunt diferite și sunt purtate de femei diferite. „Am încercat, de asemenea, ca locurile în care sunt portretizate să arate cele mai emblematice colțuri ale României rurale”. „Este o modalitate de a cunoaște o țară și, de asemenea, artistul ei.”

Cunoscut pentru faimoasele sale fotografii de landscape, Jeno Major este un peisagist cu o poveste unică. De la un vis din copilărie, și anume acela de a deveni șofer de camion, artistul a ajuns, în tinerețe, să lucreze în construcții, devenind, în cele din urmă, un artist pasionat de teatru și de fotografie. În prezent, deține aproximativ 200 de premii obținute la diverse concursuri, fiind recunoscut mai ales pentru fotografia simbolică „Solitude”, preluată, de altfel, și de National Geographic. În prezent, artistul Jeno Major, în vârstă de 59 de ani, lucrează ca păpușar la Teatrul „GONG” din Sibiu, iar în timpul liber este fotograf.  Jeno Major a devenit cunoscut în lumea fotografiei mai ales prin volumul „ARCHAIC”, care reprezintă esența muncii lui de o viață. Fotografia de peisaj reprezintă pentru Jeno o pasiune de aproape un deceniu. Artistul își împarte timpul între scenă și drumeții. Ca păpușar la Teatrul „GONG”,  este extrem de dedicat teatrului pentru copii și nu consideră că muncește, atâta timp cât iubește ceea ce face, fotografia fiind, pentru el, cealaltă împlinire artistică din viața lui.


Vă așteptăm la o expoziție plină de culoare!