Expoziția „Young Designˮ, prezentată la cea de-a XII-a ediție a Romanian Design Week cu sprijinul ICR

29 de artiști - designeri și arhitecți tineri -, care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show 2023 cu proiectele lor de absolvire, vor fi prezenți în cadrul celei de-a XII-a ediție a Romanian Design Week, care va avea loc, în perioada24 mai - 2 iunie 2024, la fostul restaurant CINA (str. Benjamin Franklin 10). Expoziția „RDW Young Designˮ, una dintre expozițiile cheie ale festivalului, este prezentată de Rompetrol și susținută de Institutul Cultural Român.

Expoziția „RDW Young Designˮ pune accentul pe autorii proiectelor, oferind publicului o perspectivă asupra spiritului creativ al viitoarei generații de designeri și arhitecți români. Prin această expoziție multidisciplinară, se creează un dialog între specialiști și noua generație de creativi, aducând optimism și energie prin abordări neconvenționale și perspective proaspete. Expoziția dedicată noii generații contextualizează traseul profesional al tinerilor și sărbătorește începuturile lor, transmițând entuziasmul și curajul absolvenților.

În acest sens, selecția include proiecte din domeniile arhitecturii, designului de interior, designului grafic, designului vestimentar, graficii și designului de produs, selectate de un board creativ format din peste 70 de profesioniști, la cea mai recentă ediție a festivalului DIPLOMA Show.

Tinerii designeri și arhitecți care participă la expoziția „RDW Young Designˮ sunt: Ioana Afloarei, Andreea Marian, Catrina Ioana Ulici, Bogdan Rădulescu, Bogdan Botoi, Andreea-Alexandra Ivănescu, Miruna Matel, Simina Haiduc, Iulia Gogoașa, Ana Letzner, Andreea Popescu, Adina Biet, Cristina Crețu, Ilinca Ivănucă, Dariana Onofre, Ștefania Vătășescu, Alexandru Țicu, Szilvia Hanczig, Tünde Hegedűs, Alesia Cîdă, Robert Roca, Ionuț Răzvan, Alina Sonmez, Sara-Andreea Griguța, Emma Năstase, Tania Man, Laura Neagu, Maria Crasuleac, Diana-Teodora Dragomir.

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri, a sărbătorit în 2023 zece ediții de-a lungul cărora a prezentat lucrările de diplomă ale absolvenților de la facultățile creativ-vocaționale, facilitând contactul tinerilor creativi cu profesioniștii din industrie și contribuind la creșterea viitoarei generații de artiști.

Festivalul Romanian Design Week, un proiect The Institute, a înregistrat anul acesta un număr record de înscrieri în cadrul RDW Exhibiton. Astfel, peste 150 de specialiști locali, reuniți în RDW Community, au validat 670 de proiecte înscrise în prima etapă a procesului de selecție și ulterior, șase echipe de curatori locali și internaționali au stabilit care vor fi participanții RDW Exhibition 2024. Lista experților care formează RDW Community 2024 poate fi consultată aici.

Începând cu ediția trecută, am redesenat formatul RDW Exhibition, cu scopul de a crește relevanța call-ului de proiecte și a expoziției pentru reprezentanții industriilor creative locale. Astfel, ne-am propus să conectăm cât mai mulți designeri și arhitecți – validați de propriile bresle – cu publicul larg și să creștem în acest fel standardele proiectelor locale. Recordul de înscrieri de anul acesta vine ca o validare a noii structuri, care ne permite ca, alături de proiectele prezentate în expoziție, să oferim o arhivă online mult mai generoasă ca repere de bune practici pentru designul și arhitectura din România. Sperăm ca ea să se dezvolte de la an la an și să fie o sursă de inspirație atât pentru profesioniști, cât și pentru pasionați”, Raluca Mirel - Director Proiect Romanian Design Week.

Pornind de la baza de selecție validată de RDW Community, un grup de curatori români și internaționali a realizat selecția finală a proiectelor ce vor forma expoziția cu proiecte de arhitectură, design și ilustrație din cadrul festivalului. Curatorii acestei ediții, pe categorii, sunt:

ArhitecturăAndrei Șerbescu - partener fondator al ADNBA, Irene Pérez și Jaume Mayol - studioul TEd’A arquitectes,

Design de ProdusAlexander Manu - profesor OCAD University, strateg, consultant, autor șiMatthias Hillner - profesor la Departamentul SCADpro din cadrul Colegiului de Artă și Design Savannah,

Design InteriorBruno Andreșoiu - arhitect, jurnalist de arhitectură și Stella Nikolakaki - arhitect senior și asociat la UNStudio,

Design VestimentarMarian Pălie - filosof, masterand și doctorand la Universitatea Națională de Arte din București și Andrew Ibi - practician al modei, educator și co-fondator al BOLD,

Design GraficRaymond Bobar - designer grafic și de literă și James Goggin - grafician britanic/ australian și partener la Practise,

IlustrațieMaria Surducan - ilustratoare, autoare de benzi desenate și scenaristă și Yuko Shimizu - ilustratoare japoneză multipremiată.

Biletele de acces la festival au fost puse în vânzare aici.

The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de peste 25 de ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA, al Galei Societății Civile, Internetics, Cartierul Creativ, combinat.ro și inițiator al ASAP România.