Expoziția de patrimoniu „CĂMAȘA. ELEGANȚA VEȘMÂNTULUI” la Muzeul de Arte și Tradiții Populare din Madrid

Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu (România) prezintă la Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid „CĂMAȘA. ELEGANȚA VEȘMÂNTULUI”, o expoziție iconică care reunește bunuri excepționale ale patrimoniului național al României.

 Expoziția de patrimoniu este posibilă grație colaborării dintre Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid și Institutul Cultural Român din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei,  cu patronajul Ministerului Culturii din România.

Motto:

... apoi toate lucrurile nu sunt ceea ce se văd,
ci altăceva au fost odată, altăceva sunt acum și
altăceva au să fie!

Expoziția „CĂMAȘA. ELEGANȚA VEȘMÂNTULUI” poate fi vizitată la Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid (C. de Carlos Arniches, 3,5, Centro, 28005), în perioada 11 martie 2024 – 24 iunie 2024.

Vernisajul va avea loc luni, 11 martie 2024, de la ora 18.30, în prezența directorului ICR Madrid, a reprezentanților Muzeului ASTRA și ai Muzeului de Artă și Tradiții Populare din Madrid.  

Program de vizitare: de luni până vineri de la 10:00 la 20:00 și sâmbăta de la 10:00 la 14:00.
Intrarea este liberă

Muzeele colecționează, prezervă şi pun în valoare obiecte care exprimă viaţa unei comunităţi, având obligaţia de a îi reda acesteia esenţa identitară, folosind resursele pe care aceasta le oferă. Muzeul are astfel şansa de a se (re)inventa, într-un efort de introspecţie ştiinţifică bazată pe colecţii dar şi pe deschiderea către comunitatea din care face parte şi pe care o serveşte, plecând de la nevoile reale ale beneficiarilor săi.

Expoziția reunește cămăși din colecțiile Muzeului ASTRA din Sibiu expuse fie individual, fie în ansambluri de costume tradiționale, aparținând spațiului multietnic transilvănean în dialog cu cămăși din zone limitrofe, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în secolul al XX-lea.Statutul patrimonial al costumului tradițional începe să fie recunoscut în această perioadă, în contextul politico-cultural de căutare și definire a identității naționale. Costumele alese subliniază importanța codurilor vestimentare ale purtătorilor, cu elemente de croi similare dar tratate diferit, de la o regiune la alta. Accentul este pus pe eleganța costumului și sublinierea statutului social al purtătoarei/purtătorului într-un anumit moment al vieții. Ele devin coduri non-verbale, cu un puternic impact vizual.

Cămășile sunt povești cusute... Cele ce le coseau, pentru ele sau pentru cei dragi, voiau să fie mândre, să fie văzute, admirate și protejate, își declarau statutul social prin prețiozitatea materialelor și eleganța stilistică aleasă. Fiecare cosea o cămașă, unică, păstrând codul vestimentar moștenit într-un sat, știa ce semn, cu ce culoare și mai ales unde trebuie așezat, îi știa menirea! Cămașa este substitutul persoanei care o poartă. Cămașa este o punte între generații!

Prin înfrumuseţare cu „modele simbolice” costumul de sărbătoare se constituie ca un mijloc de comunicare cu dimensiunea sacră a existenţei. Prin repertoriul complex de motive, din ţesătură şi din broderie, el crează imaginea omului arhetipal, în măsura în care sărbătoarea este asumată ca o repetare a situaţiei originare. Referitor la interpretarea actuală a decorului costumului de sărbătoare remarcăm dificultăţile cercetărilor contemporane asupra fenomenelor, pe de o parte multe dintre ornamentele tradiţionale de acest gen nu se mai păstrează nici măcar în memoria pasivă a sătenilor, iar pe de altă parte unele simboluri străvechi au căpătat în timp alte funcţii şi semnificaţii şi chiar alte denumiri.

Eleganța veșmântului! Un discurs peste veacuri despre cămăși create cu dăruire și purtate cu rafinament! Vă invităm să le descoperiți în pânze rigide de cânepă cusute cu fir de lână sau de arnici (bumbac) și în pânze spumoase de in și bumbac cusute cu râuri de mătase!

Vor fi expuse nouă costume spectaculoase de fată și nevastă din zona Sibiului, Mărginimea Sibiului (Rășinari, Săliște), Țara Oltului (Săcădate, Avrig), zona Rupea (Paloș), Valea Hârtibaciului (Săsăuș) și două costume bărbătești din Mărginimea Sibiului (Săliște) și de pe Valea Hârtibaciului (Săsăuș). Expoziția va fi completată cu cămăși din Sibiu, zona Munților Apuseni și din Țara Bârsei, cu acoperăminte de cap de sărbătoare din Avrig, Jina și Sibiu cu mostre inedite de broderie – trei planșe din Albumul Minerva Cosma (35 mostre de broderie) și încă 14 mostre reprezentative pentru cusăturile de pe cămăși. Vizitatorii vor fi invitați să cunoască lumea transilvăneană din prima jumătatea a secolului al XX-lea prin acuarele și fotografii din Arhiva documentară a Muzeului ASTRA, și să descopere tiparele după care se cos cămășile din zonă realizate de cercetătorul etnograf și totodată sensibila acuarelistă, Iuliana Fabritius-Dancu.


Acțiunile Complexului Național Muzeal ASTRA sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Concept expozițional: Mirela Crețu, Iulia Teodorescu
Contribuție științifică: Elena Găvan, Camelia Ștefan, Alina Matei, Mihaela Mondoc
Desene și grafică: Iuliana Fabritius-Dancu, Arhiva documentară a Muzeului ASTRA, Muzeul Transilvănean Gundelsheim, Germania
Fotografii: Arhiva documentară a Muzeului ASTRA, Silviu Popa
Layout: Silviu Popa
Traduceri engleză / traduceri spaniolă: Dana Bercu, Teodora Verza / Andreea Georgiana Petcu

Vă așteptăm!