Expoziția de fotografie „Cum respiră pământul” de Dan Mihalcea la sediul ICR Madrid

Cu ocazia Zilei Pământului, Institutul Cultural Român de la Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, prezintă expoziția de fotografie  „Cum respiră pământul” de Dan Mihalcea.

Ziua Pământului este un moment de reflecție și acțiune pentru oameni din întreaga lume, marcând în 2025 cea de-a 55-a aniversare a sărbătoririi acestei zile.

Expoziția va fi inaugurată la sediul ICR Madrid la data de 22 aprilie 2025,  ora 19:00,  în prezența autorului.

„Cum respiră pământul” reprezintă un proiect personal al regizorului Dan Mihalcea și cuprinde fotografii realizate la Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici din județul Buzău din România. Expoziția a fost vernisată în perioada aprilie 2023 – decembrie 2024 în fiecare lună în alt mare oraș din România în instituții prestigioase de cultură și artă. Din ianuarie 2025 este vernisată în afara granițelor României.

Este un demers artistic itinerant care cuprinde trei obiective: scoate în evidență o lucrare artistică contemporană, pune în valoare o parte a patrimoniului natural al României și atrage atenția asupra contaminării mediului cu materiale care pot să influențeze în mod negativ funcția naturală a ecosistemelor.

Autorul spune că „Intenționat nu am pus niciun semn de punctuație la finalul titlului expoziției pentru ca fiecare privitor să îl pună pe cel care simte că se potrivește cel mai bine din punctului lui de vedere. Poate să fie semnul întrebării, poate să fie semnul exclamării, poate să rămână fără, sau poate să fie cu virgulă după primul cuvânt și, la fel, pot să fie din nou două posibilități cu semnele de punctuație aduse în discuție. Fiecare variantă are altă semnificație pe care privitorul o poate descoperi”.

Perioada22 aprilie - 22 mai 2025
Locație: Galeria ICR Madrid, Plaza del Cordón, nº1, bajo dcha., 28005, Madrid
Orar de vizitareluni, miercuri și vineri de la 10:00 la 17:00, marți și joi de la 10:00 la 20:30
Intrarea este liberă.

Dan Mihalcea este regizor de film și televiziune, director de imagine și artist fotograf. A absolvit cursurile Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion din București în specializarea Regie de Film și Televiziune. A obținut titlul de Master în domeniul Cinematografie și Media, programul de studii Dramaturgie Cinematografică. Scenaristică de Film și Televiziune, la aceeași facultate. A finalizat studiile doctorale în domeniul Cinematografie și Media la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din 1995 până în prezent, regizorul Dan Mihalcea a lucrat în diferite programe artisticei în sistemul TV și în afara lui: regizor artistic, regizor de montaj, director de imagine, operator de imagine, realizator de film documentar, fotograf pentru produs, catalog și eveniment.

Regizorul Dan Mihalcea este laureat al multor festivaluri internaționale și naționale de film documentar care se desfășoară în România. Este autorul lucrărilor care fac obiectul expoziției itinerante de fotografie religioasă Canonicon care a fost vernisată în 12 orașe din România în perioada 2012-2014 în galerii de artă, în muzee de artă și de istorie, în biblioteci județene și centre de cultură. În București expoziția a fost vernisată la Institutul Cultural Român în anul 2014.

Mai multe informații: 

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat oficial sărbătoarea planetei Pământ ca o expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate durabilă pentru un viitor comun verde și sustenabil. În anul 1970, senatorul american Gaylord Nelson a propus întregii clase politice să se trezească din dezinteresul pe care îl arată față de mediu, reușind să ia atitudine peste 1 miliard de oameni de pe planetă, mai ales tineri și foarte tineri. Anul 2025 aduce de Ziua Mondială a Pământului – 22 aprilie, o transformare a acestui eveniment într-o manifestare de mare amploare, sărbătorită în peste 141 de țări prin voința tuturor de a se alătura și de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

Vulcanii Noroioși reprezintă o manifestare geomorfologică foarte interesantă și rar întâlnită care se desfășoară la Pâclele Mici în județul Buzău pe un platou de aproximativ 10 hectare. Gazul de la adâncimea de 3 mii de metri angrenează în mișcarea sa către suprafață apa care amestecată cu pământ creează un noroi fluid primăvara când se află multă apă în sol și vâscos vara târziu când este secetă și puțină apă în sol. Manifestări similare se regăsesc și în țările nordice, Italia, Moldova, Azerbaijan și America de Nord. Unicitatea Vulcanilor Noroioși de la Pâclele Mici o conferă faptul că ei chiar sunt mici, au diametrul de 50-60 de centimetri, uneori mai mare, și au un ritm aproape constant prin care ies la suprafață. Se formează mici bule de gaz și noroi care se sparg într-un mod spectaculos. La Pâclele Mari, în apropiere, Vulcanii Noroioși au diametrul cuprins între 3 și 4 metri și există o bolboroseală continuă, ca oala pe foc. În nordul Republicii Moldova, în regiunea Ungheni, există un Vulcan Noroios care are diametrul de 12 metri.

Vă așteptăm!