Expoziția de fotografie "1989: București, Praga, Varșovia"

 La 16 decembrie 2019 se împlinesc 30 de ani de la evenimentele tragice care au condus la prăbușirea regimului comunist în România. 

Institutul Cultural Român de la Madrid marchează acest reper fundamental în istoria recentă a țării noastre și organizează la Muzeul Universității din Valladolid expoziția de fotografie "1989: București, Praga, Varsovia", în colaborare cu Centrul Ceh de Cultură și Institutul Polonez de Cultură. Expoziția conține 51 de fotografii reprezentative din perioada regimului comunist și până la căderea Zidului Berlinului, din România, Republica Cehă și Polonia, și prezintă momente cheie  care au făcut posibilă tranziția acestor țări de la regimul totalitar la democrație și la integrarea în Uniunea Europeană.

Expoziția "1989:  București, Praga, Varșovia" este deschisă până la data de 24 ianuarie în Museo de la Universidad de Valladolid, edificiul  Edificio Rector Tejerina.

Comisarii expoziției sunt Mirosława Kubas-Paradowska, Maria Floarea Pop și Stanislav Škoda.

Adresa și orarul de vizitare a expoziției:

Edificio Rector Tejerina, plaza de Santa Cruz, 6. 47002, Valladolid

De luni până vineri, în zilele lucrătoare: de la ora 10.00 la ora 14.00 și de la  ora 18.00 la ora 21.00

1989: București - Fotografii de Florin Andreescu

Fotografiile artistului român Florin Andreescu completează expoziția 1989: București, Praga, Varșovia. Fotografiile compun un complex mozaic alb-negru al istoriei recente a României. Este o perspectivă lipsită de prejudecăți asupra atmosferei tulburi premergătoare momentului care a dus la răsturnarea regimului comunist și a contrastelor care au marcat viața cotidiană din perioada 1989-1990; o mărturie prețioasă asupra unor realități românești dureroase, care și-au lăsat amprenta până în zilele noastre.

Florin Andreescu (n. 1962) este fotograf, cineast și regizor.
În urmă cu 20 de ani a fondat editura Ad Libri, de atunci publicând câteva zeci de albume despre România, titluri de mare succes în țară și nu numai. A realizat de asemenea filme documentare pe teme sociale (prezentate și premiate la festivaluri de film în țară și peste hotare), dar și filme detravel/history. În anii '80 și la începutul anilor '90, în cadrul unui demers personal, Florin Andreescu a documentat viața de zi cu zi a românilor, imortalizând scene tipice pentru acele vremuri tulburi, de un realism dur. Aceste fotografii au fost publicate în presa vremii de după 1990, apoi au fost incluse în cele două volume Flashback, fiind retipărite cu succes. În 2019, urmează să apară al treilea volum din seria Flashback. În ultimii 10 ani, aceste imagini au fost expuse în România și în mai multe țări europene în cadrul expozițiilor de gen.