Expoziția de bandă desenată „Caragiale 170-110”, semnată de Mihai Ionuț Grăjdeanu, în trei biblioteci importante din Bruxelles

Cu ocazia „Anului Caragiale”, la sărbătorirea a 170 de ani de la naștere și 110 ani de la trecerea în neființă a marelui dramaturg, ICR Bruxelles a organizat o expoziție de bandă desenată, semnată de artistul plastic Mihai Ionuț Grăjdeanu. Expoziția prezintă piesa de teatru „O scrisoare pierdută”, în limbile română și franceză. Finisajul expoziției a avut loc în data de 31 august 2022, zi în care se sărbătorește Ziua Limbii Române.

Expoziția a fost vizitată de reprezentanți ai unor importante biblioteci din Bruxelles și, cu această ocazie, s-a agreat itinerarea acesteia, versiunea în limba română, după cum urmează:

Biblioteca Berchem – Saint Agathe: 15 octombrie – 4 noiembrie 2022;

Biblioteca Laeken: 5 – 26 noiembrie 2022;

Biblioteca Jette: 27 noiembrie – 15 decembrie 2022.

În cadrul vernisajului expoziției, la fiecare bibliotecă, vor fi organizate ateliere literare și de bandă desenată pentru copii, cu prezentarea elementelor de bază ale acestei arte, dar și a operei inegalabilului Ion Luca Caragiale.

Dacă în România domeniul BD este relativ la început, în Belgia, banda desenată are o tradiție de 100 de ani, de la crearea celebrului personaj Tintin de renumitul desenator Georges Rémi, cunoscut sub numele de Hergé. Festivalul de Bandă Desenată de la Bruxelles, una dintre cele mai ample manifestări din domeniul artelor vizuale în agenda culturală bruxeleză, se bucură anual de prezența a peste 100.000 de vizitatori. Artiști, ilustratori, istorici, specialiști în bandă desenată, jurnaliști, amatori și profesioniști se reunesc în cadrul festivalului pentru a discuta tendințele celei de-a noua arte. De aceea, considerăm că prezența unui proiect de Bandă Desenată, domeniu incipient în România, poate crea pentru tânărul creator român o rampă de lansare, o posibilitate de a interacționa cu specialiști din domeniu. De asemenea, având în vedere faptul că Banda Desenată românească are o istorie proprie, insuficient cunoscută de publicul belgian şi internaţional, itinerarea expoziției „Caragiale 170-110” poateatrage atenția asupra creației românești de gen.

Prof. Mihai Ionuț Grăjdeanu (n. 1987), autor prolific de bandă desenată și romane grafice, a inițiat multiple proiecte editoriale, precum „Legendele Dacilor”, „Comics Didactic” și BD HISTORIA - Benzi Desenate Istorice. Participă la expoziții personale și de grup în țară și peste hotare. În 2017, a reprezentat România la Salonul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia, unde a primit Premiul organizatorilor. Susține ateliere de benzi desenate în cadrul festivalelor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară. Este organizatorul expozițiilor „Artă la pachet”, București (2010-2011), fondatorul Clubului de benzi desenate din Mangalia, Râșnov, de la colegiul Spiru Haret București și Opera Comică pentru Copii București. Este co-organizatorul Salonului BD – „Povești din București în benzi desenate” la Muzeul Municipiului București (2014-2020) și curatorul seriei de expozitii ,,Maeștri ai benzii desenate românești” la Palatul Șutu (MMB), co-inițiatorul Salonului BD Brașov – „România 100 în benzi desenate”.